donderdag, mei 28, 2015

Uit goede boeken is het makkelijker voorlezen

Winnares Julie Slagman met de jury


Gisteren was ik juryvoorzitter van de Nationale Voorleeswedstrijd. Wij vonden Julie de beste. Ze pakte niet alleen de jury maar ook de hele zaal in toen ze voorlas uit Krassen in het tafelblad. Toch ging er heel wat discussie aan vooraf. En op een gegeven moment viel het een van de juryleden op dat de beste kandidaten ook voor de beste boeken hadden gekozen. Was dat toeval of lag dat aan ons?

Ik ben vaker jurylid. Ook bij de voorrondes van de Voorleeswedstrijd. En het gebeurt inderdaad vaak dat winnaars voor boeken van topauteurs kiezen. Belonen we als juryleden misschien onbewust de boekkeuze van de kandidaten? Nee. Het is makkelijker om voor te lezen uit een boek met sprankelende dialogen, rake zinnen en een verhaal dat je meteen pakt. Zo simpel is het. Een tip dus voor ouders, docenten en iedereen die wil dat zijn of haar favoriete deelnemer wint: kies het juiste boek!

Voor een heel leuk en uitgebreid verslag over de hele finale kun je terecht op de pagina van Richard Thiel.

1 opmerking:

Richard Thiel zei

Dank voor de link! Tijdens mijn rondgang langs alle rondes van de Voorleeswedstrijd heb ik verschillende keren heel hard moeten lachen om het Dagboek van een Muts. Bepaald geen literair pareltje.