vrijdag, april 03, 2015

Bologna 2015


Mijn collega's en ik

De afgelopen week was ik op de Kinderboekenbeurs in Bologna en daar werd ik meteen geconfronteerd met mijn eerst internationale topconferentie. Jawel! Er waren ambassadeurs uit Ierland, Wales, Engeland, Zweden, Mexico, Finland en Australië. In de Engelstalige landen heten ze trouwens 'laureates', maar ook daar bleken ze dezelfde Ferrero Rocher-grappen te maken als ik. Het was sowieso een grappige bijeenkomst.

Vooral Jackie French was inspirerend. Zij is de Australische ambassadrice. Ze heeft al een enorm oeuvre opgebouwd terwijl ze zelf dyslectisch is. Als ze schrijft dicteert ze de tekst aan een vriendin, anders snapt niemand wat ze geschreven heeft. Ze zegt dat ze vanwege haar leesvermogen in een boekhandel soms maar drie boeken in de hele winkel kan vinden die ze wil lezen. Zo kan ze natuurlijk perfect meevoelen met kinderen die zeggen dat ze niet van lezen houden. En zo weet ze ook dat er voor iedereen wel degelijk boeken zijn te vinden die de moeite waard zijn. Voor íédereen...

Daarom heeft ze een weddenschap bedacht. Ze heeft een niet al te lange lijst van boeken samengesteld en stelt kinderen de vraag wat ze liever willen hebben: één van de boeken op de lijst of vijf donuts. Inmiddels hebben 120.000 kinderen die vraag gekregen en nog niemand heeft voor de donuts gekozen. Zo waren er nog meer interessante ideeën die we hier misschien weer kunnen gebruiken. Helaas is de volgende bijeenkomst waarschijnlijk pas weer over een jaar. Maar dat is misschien maar goed ook. Zo gezond zijn die Ferrero Rochers nou ook weer niet. Burp.

Jackie French
Geen opmerkingen: