dinsdag, augustus 06, 2013

Paarden, zwaarden en rare baarden

Iets minder dan een jaar geleden ontmoette ik Fik Meijer op het Singel 262. Meteen opperde ik of er niet een kindereditie moest komen van zijn boek Gladiatoren. ‘Ja, geweldig!’ zei hij, ‘maar de wagenrennen moeten er dan ook bij.’ Een paar weken later werd bekend dat het thema van de Kinderboekenweek ‘sport en spel’ zou worden. Toen hebben we de Olympische Spelen aan het idee toegevoegd en meteen vaart achter het plan gezet. Het resultaat ligt er nu, met fantastische tekeningen van Eric Heuvel.(klik voor groot)

Paarden, zwaarden en rare baarden is wel een gek boek. Ik kan er niets anders van maken. Het is namelijk geen boek. Het is een tijdschrift. Een tijdschrift uit de Romeinse tijd, met reportages, interviews, live-verslagen, achtergronden, recensies en columns van de satiricus Juvenalis. Het is alsof je de Sports Illustrated van zo’n tweeduizend jaar geleden leest. Juist door al die historische feiten in het moderne jasje van een sportblad te gieten zie je de overeenkomsten met de sporten van tegenwoordig extra goed. Bijvoorbeeld de transfers van een wagenrenner van het ene naar het andere team, de enorme salarissen van de sporters en de hooligans.

Op die laatsten slaat de titel van het boek: op de hooligans uit Constantinopel die de wagenrennen onveilig maakten. Deze relschoppers schoren de zijkanten van hun hoofden kaal, lieten de rest als een matje groeien en hadden rare oud-Perzische baarden. Zo zie je maar: tuig is er altijd al geweest en zal er waarschijnlijk ook altijd blijven.(klik voor groot)

Geen opmerkingen: