maandag, augustus 12, 2013

Hoed u voor namaak!

Inmiddels is het wel bekend dat mijn laatste boek 'Paarden, zwaarden en rare baarden' heet. Helaas zijn er inmiddels clandestiene producten verschenen, die proberen mee te liften op het te verwachten succes. Gelukkig hebben we daar op gerekend en hebben we het boek voorzien van vijf echtheidskenmerken. Boven een voorbeeld van een namaakexemplaar, onder het echte boek. Ze lijken in eerste instantie als twee druppels water op elkaar, maar met een beetje moeite is een echt exemplaar wel van een vervalsing te onderscheiden:Vals exemplaar, waarschijnlijk in China geproduceerd.Fijn, mooi fris echt exemplaar. Ambachtelijk gemaakt.


  • Echtheidskenmerk 1: Een echt exemplaar bevat altijd de namen van de auteurs: Fik Meijer en Jan Paul Schutten, waar valse exemplaren malle fantasienamen gebruiken als 'Jared Diamond'. 
  • Echtheidskenmerk 2: Als je het boek goed in het licht houdt zie je altijd een mooie kleurentekening van Eric Heuvel met daarop een gladiator en een wagenmenner in de arena. Nepexemplaren hebben dat niet. 
  • Echtheidskenmerk 3: Als je met je hand over het boek wrijft voel je een sticker. In UV-licht en daglicht is te zien dat op die sticker de tekst: 'Kinderboekenweektip' staat. 
  • Echtheidskenmerk 4: De originele exemplaren zijn voorzien van een unieke ISBN-code die uit dertien cijfers bestaat: 9789045115405 
  • Echtheidskenmerk 5: Valse exemplaren zoals dat van Jared Diamond claimen een Pulitzer-prijs gewonnen te hebben, waar ons boek deze prijs officieel nog moet ontvangen.

2 opmerkingen:

Greet zei

Allemaal leuk, die echtheidskenmerken, maar als iemand ergens iets gehoord heeft over een boek met paarden en zwaarden en hij/zij loopt tegen het valse exemplaar aan, koopt hij/zij die dan toch.

Jan Paul zei

Da's waar.