vrijdag, augustus 09, 2013

Boycot


Stel, je bent een schaatser. En al toen je een jongetje van vijf was droomde je ervan om te winnen op de wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Na trainen, trainen en nog eens trainen haalde je de top. Je mocht naar de Olympische Spelen. Je was zelfs topfavoriet op meerdere onderdelen. Helaas ging het een paar keer mis. Je moest vier jaar wachten om opnieuw te kunnen laten zien wie je bent. Maar...

Een groep mensen vindt dat je niet naar de Olympische Spelen mag om politieke redenen. Voor de zoveelste keer wordt de sport, die níéts met politiek te maken heeft, weer eens gebruikt om een doel te bereiken. Over jouw rug. Je bent het wel met dat doel eens, maar moet het per se weer ten koste van jouw ambities?

En dan bedenk je iets. Je besluit toch om niet te gaan. Voor één keer doe je mee aan zo'n boycot. Want het is immers een goed doel. Je gaat dus niet naar Rusland, maar je gaat wel trainen, trainen en nog eens trainen. En op de dag dat jouw afstanden gereden worden besluit je met camera's van de hele wereld om je heen om de wereldrecords aan te vallen. Je laat zo zien dat je niet alleen een groot sporter bent, maar ook een groot mens. Je laat zien dat je macht hebt, dat je een lange neus kunt maken naar al die corrupte figuren in het IOC die om de haverklap allerlei foute landen de kans geven om de Spelen te organiseren. Je maakt een enorm gebaar naar de foute praktijken van Poetin en consorten. En je scherpt de wereldrecords nog eens aan.

4 opmerkingen:

Linda de Haan zei

Of je gaat gewoon wel,
En je schaats in een regenboogpak de sterren van de hemel.

Jan Paul zei

Hilbert van der Duim had ooit zo'n pak. Maar om een andere reden. Hij deed de wereldkampioenen wielrennen na.

JaapFriso zei

Dat de Olympische Spelen niets met politiek te maken hebben, lijkt me moeilijk vol te houden. Zeker deze spelen zijn een prestige-object voor Poetin, zoals die van 36 dat voor Hitler waren, stelt Stephen Fry terecht. Boycots vind ik ingewikkeld en ik volg je redenering van het belang van de sporter absoluut. En ik vind de Spelen veel te leuk en zou het zonde vinden als Sven niet mee doet. Maar aan de andere kant: je zult maar een jonge (of ouwe) Russische homo zijn... Ik hoop op veel ludiek protest. Heb de indruk dat Rusland best spijt heeft van die wet inmiddels, het gaat tot en met de Spelen nergens anders meer over, en dat is best ironisch eigenlijk.

Reynier zei

Money rules the world. Sport is veel te commercieel geworden, en laat zich gebruiken. Ze is corrupt. Laten we toch gewoon een potje schaatsen voor de lol. Wie het hardste kan. Oké? En het maakt niet uit of je homo bent, hoor. Als je maar meedoet. Ik vind "boycot" trouwens maar een raar woord, homocot klinkt veel leuker. Ik ga het voorstellen aan Vladimir.