vrijdag, juli 05, 2013

Before they


Het is een van de mooiste projecten die ik ooit heb gezien. Fotograaf (en mijn overbuurman) Jimmy Nelson heeft de hele wereld rondgereisd om foto’s te maken van de laatste echt authentieke stammen op aarde. Van Siberië tot Nieuw-Guinea en van Afrika tot Zuid-Amerika. Over een paar jaar zullen deze stammen niet meer bestaan. Of ze zijn uitgestorven, of ze dragen inmiddels Nike-petjes.

Jimmy heeft ze gefotografeerd met een steengoede, maar ook stokoude camera. Dat betekent dat hij een flinke sluitertijd nodig had. Iedereen die poseerde moest dan ook drie seconden stilstaan, wat vooral bij grote groepen lastig was. Maar het resultaat is zo verbluffend mooi. Het lijkt alsof er art director, set dressers, visagisten, special effects en photoshop aan te pas is gekomen, maar het is alleen maar Jimmy en zijn camera.

Morgen heeft het FD een katern met zestien pagina’s met Jimmy’s foto’s. Zeker de moeite waard. Er zal ook een koffietafelboek van verschijnen. Koffietafelboek omdat het de afmetingen heeft van een koffietafel: 40 bij 60 centimeter, 1 meter 20 als je het openklapt. De hele reis is bovendien gefilmd en daar wordt een documentaire van gemaakt. Meer foto’s en achtergronden zie je op Beforethey.com.

BTPA TRAILER Full HD from Jimmy Nelson on Vimeo.

2 opmerkingen:

Pascale zei

Sprakeloos. Wat mooi.

Arja Veerman zei

Sorry, ik lees net even je profiel. Hahaha... echt grappig zeg. Nu meer serieus: ga even naar je docu kijken van hierboven want dat klinkt ook goed.