maandag, februari 18, 2013

Hoe word je honderd?Hierboven zie je een interessante lezing van Dan Buettner over oud worden. Wie worden er het oudst en waarom? Buettner onderzocht leefgemeenschappen waarin relatief de meeste honderdplussers voorkwamen. Bijvoorbeeld bewoners op bepaalde eilanden in Japan, ergens op de bergen van Sardinië, zevendedagsadventisten in Californië en nog een paar soortgelijke groeperingen met een gezonde levensstijl. Belangrijk was ook: de mensen werden niet alleen oud, ze werden gezónd oud. Dus met zo min mogelijk klachten.

Hoewel de culturen enorm van elkaar verschillen zijn er een paar belangrijke gemene delers, en die zorgen voor opmerkelijke conclusies:

Het belangrijkst van allemaal was de manier waarop ze leefden. Niet weggestopt in een verzorgingstehuis maar tussen vrienden en familie, middenin de maatschappij. Iedereen had 'een reden om voor te leven'. Dat kon een achterachterachterkleinkind zijn, een hobby of werk (Wat? Wérk? Ook als je honderd bent? Júíst als je honderd bent. Het enige dat dodelijker is dan geboren worden is met pensioen gaan).

Het dieet kwam ook sterk overeen. Verreweg voor het grootste deel plantaardig, al was het niet helemaal vegetarisch. Maar vooral niet teveel voedsel. Een béétje alcohol mag, trouwens. En tofu is het best voor sterke botten.

Ook opvallend was dat iedereen religieus was, al verschilden de godsdiensten wel degelijk. Waar zit hem dat in? Allereerst het gemeenschapsgevoel van religies: zorgen voor elkaar, bij elkaar horen. Maar bidden is net zo belangrijk! Het is een vorm van meditatie. En meditatie heeft een bewezen ontstekingsremmende werking.

Ten slotte: geen sport! Maar wél beweging. Veel lopen. Natuurlijke dingen doen. Geen eieren kloppen met de staafmixer maar met de hand. Geen kant-en-klare dingen kopen, maar zelf groenten halen, wassen en snijden.


2 opmerkingen:

Ionica zei

Geen sport en fijne familie en vrienden. Die heb ik dan alvast mooi op orde...

Jan Paul zei

Ik lig weer erg goed op schema om tot mijn honderdste te moeten werken...