vrijdag, januari 18, 2013

Ik dit jaar (4)

Klik voor groot!

Waren we er al? Nee joh. Want hier komt nog zo'n geweldig project: het stripboek met Paul Teng voor het Centraal Museum. Het zal dit najaar verschijnen. Maar waar gaat het over?

Wie was de laatste niet-Italiaanse paus voor Johannes Paulus II? Dat was Adriaan Floriszoon Boeyens uit Utrecht in 1522-1523. Deze Adrianus VI regeerde in de periode dat invloedrijke families als de Medici en de Borgia streden om de macht in Rome. De periode van de grote wantoestanden en de orgieën in het Vaticaan – dat toen ook wel het grootste bordeel van Europa werd genoemd. De vrome Adrianus wil daar helemaal niets van weten. Hij walgt van de luxe en rijkdom, en wil bovendien een eind maken aan het geldverslindende gedrag van de kerk, dat grotendeels met aflaten gefinancierd moet worden. Die instelling maakt de paus niet geliefd, om het mild uit te drukken. Hij heeft dan ook vele vijanden die hem dood wensen. En de tot dan toe kerngezonde Adrianus wordt in een jaar tijd zieker en zieker. Op 14 september 1523 sterft hij onder verdachte omstandigheden. 'Er is geen bewijs voor moord, dus hij is een natuurlijke dood gestorven', zeggen diverse historici. Dat is natuurlijk een rare drogreden. Het is heel aannemelijk dat Adrianus wel degelijk is vermoord, en daar zijn aanwijzingen voor.

Toch gaat dit boek niet over Adrianus, maar over Jan van Scorel, die ten tijde van Adrianus schatbewaarder is van het Belvedère in Rome. Scorel is een kunstenaar en een vroom katholiek, later wordt hij kanunnik in Utrecht. Maar hij is meer dan dat. Hij is ook nog onder andere uitvinder, schrijver  en ingenieur. Kortom, de Nederlandse Da Vinci of Michelangelo: een regelrechte uomo universale. En het kan niet anders dan dat zijn tijd in Rome en zijn contact met het werk van Da Vinci en Rafaël (en misschien wel persoonlijk contact met Michelangelo) hem tot zo'n invloedrijk man heeft gemaakt.

Het stripboek, waar we nog geen officiële titel voor hebben, zal gaan over zowel Adrianus als Scorel gaan. Scorel krijgt daarin de rol van de vriend van Adrianus die op onderzoek uitgaat om te ontdekken wie er achter de moord op de paus zit. Een beetje fictie, maar veel non-fictie. En we krijgen ook een staartje van de beeldenstorm in Utrecht mee, een inkijkje in het Vaticaan in de 16e eeuw, de nodige samenzweringen en complotten en zelfs een romance. Paul Teng mag het allemaal tekenen. Maar dat is hem wel toevertrouwd. Let maar op hoe prachtig het wordt...

Geen opmerkingen: