woensdag, augustus 01, 2012

Jouw zomergasten fragment 3: Pascale


Wat zou jóúw favoriete zomergastenfragment zijn? Hier de tweede bijdrage, van Pascale:

Ik zou iets laten zien uit de documentaire Hold me tight, let me go van Kim Longinotto. Een portret van de Mulberry Bush School, waar kinderen wonen die geen school meer hebben wil, ook al zijn de kinderen nog piepjong. Op de Mulberry Bush zijn 108 grote mensen op 40 kinderen.
Ik zou iets uit deze film kiezen om twee redenen: ten eerste omdat ik het een ontroerende documentaire vind. Ik vind het knap hoe Longinotto erin slaagt om kinderen waar je aanvankelijk misschien moeilijk sympathie voor kunt voelen (je zal er een kinderpartijtje vol van hebben) zo te portretteren met al hun achtergronden en gevoelens, dat je ze kunt bekijken door de ogen van hun liefdevolle begeleiders.
 
Ten tweede zou dit een fragment zijn dat bij het thema van mijn avond past. Ik zou namelijk wel een thema willen, niet alleen een verzameling leuke stukjes. De verleiding voor dat laatste lijkt me wel groot: Willem Ruis en Live Aid vanwege de warme herinneringen, Twin Peaks om te zien of ik er nu wel iets van zou begrijpen, alle 250 afleveringen Beeldenstorm met Henk van Os. Maar de mooiste uitzendingen vind ik zelf altijd die met een thema dat terugkomt óf een zomergast met een echte specialisatie -zo'n mevrouw Dehue of Cees Fasseur. Een beetje wat Micha Wertheim zei: 'Als iemand echt veel over iets weet en er goed over kan vertellen, maakt het onderwerp me niet zoveel uit.' Aangezien ik geen specialist op enig gebied ben, zou ik voor het thema gaan.
 
Ik denk dat mijn thema zou zijn dat de wereld drijft op schijnbaar onbeduidende mensen die grootse daden doen. Niet met luid aangekondigde Make A Difference Days en krantenkoppen, maar dagelijks, bijna in het geheim. Zonder er iets voor terug te krijgen in de vorm van schouderklopjes of roem. Zo'n documentaire is natuurlijk meteen een tegenstelling, want als je er een film van maakt, is het niet meer in het verborgene. Toch laat de documentaire die mensen op een integere manier zien. Hoe ze buiten het systeem stappen door zich te ontfermen over mensen die door iedereen opgegeven zijn. Hoe ze zichzelf een beetje opzij zetten voor anderen, voor die kinderen. Dit is niet per se het beste fragment uit de film, maar het was makkelijk voorhanden en geeft wel een goede indruk, denk ik.
 

 
Hoeveel fragmenten mag ik insturen? Mijn hoofdfilm zou namelijk deze zijn: Das Leben der Anderen.
 
Past ook in het thema. Iemand die buiten het systeem durft te treden en zichzelf opzij zet voor iemand anders, iemand die hij niet eens kent. Dat is liefde, vind ik. Prachtige film.

2 opmerkingen:

Pascale zei

Verder wil ik zeggen dat als ik Miss
World zou worden, ik er alles aan zou doen om de wereldvrede te bevorderen.

Jan Paul zei

Oei, die opmerking zou ik bewaard hebben tot de badpakkenronde...