zaterdag, augustus 11, 2012

Jouw Zomergasten fragment 13: Edward

Wat zou jóúw favoriete zomergastenfragment zijn? Hier het dertiende fragment, van Edward van de Vendel:

Ik zou iets laten zien dat aangeeft hoe direct een leven beïnvoed kan worden door beeld. Door televisie. Door internet. Door mensen die je via je scherm ontmoet en die je veranderen. 
Een van de mooiste voorbeelden daarvan is de It Gets Better-campagne, een door Dan Savage en zijn echtgenoot Terry Miller gestart internetinitiatief. Naar aanleiding van een verschrikkelijke reeks zelfmoorden van jongeren met homogevoelens hebben door hun plan, dat in september 2010 begon, veel, héél veel mensen een ondersteuningsvideo opgenomen. 
Onbekende mensen en heel bekende mensen. Stuk voor stuk probeerden ze een hand door het scherm te steken. 
Het Amerikaanse project kreeg navolging in andere landen als Australië, Canada, Engeland, Peru en Finland. 

Er zijn zoveel It Gets Betterfilmpjes - het is moeilijk om een representatieve keuze te maken.

Wat de beroemde mensen betreft was natuurlijk de boodschap van president Obama belangrijk, net als die van vice-president Biden of die van Hillary Clinton. Maar zéker ook de filmpjes van mensen als Lady Gaga of Chris Colfer.

Er waren ook prachtige filmpjes van universiteiten of bedrijven als Facebook, Google en Apple. Een heel bijzondere is die van Pixar:

Zeer roerend zijn de filmpjes van ándere jongeren, jongens en meisjes die nog maar onlangs in dezelfde moeilijke situatie zaten, of er misschien nog in zitten. Bijvoorbeeld die van Tyler:

Maar ik kies voor een video van de acteur B.D. Wong (bekend uit o.a. de gevangenisserie Oz).
Hij vertelt - fluisterend - over zijn eigen verhaal, maar laat aan het einde wel héél concreet zien dat het beter wordt. Goed luisteren. Goed kijken.

2 opmerkingen:

Ionica zei

Heel mooi, al die It gets better-filmpjes zijn geweldig. Ik verwachtte eigenlijk een baby aan het eind.

Diet zei

Ontroerend zeg. Ik zit gewoon mee te huilen. Dacht ook dat er een baby zou komen.