dinsdag, mei 01, 2012

ASMRDit wordt voor sommigen het bizarste stukje op dit blog ooit, terwijl het voor anderen een feest der herkenning is. Wat hebben een filmpje van iemand die zijn pistool schoonmaakt, een filmpje van een vrouw die uit Genesis voorleest terwijl ze kauwgom eet en dit kalligrafiefilmpje met elkaar gemeen? Het antwoord: asmr.

Asmr staat voor autonomous sensory meridian response. Het is weliswaar een pseudo-wetenschappelijke term, maar het fenomeen bestaat wel degelijk. Miljoenen mensen schieten bij het zien van zo'n filmpje meteen in een extreem ontspannen staat. Alsof de beelden en geluiden direct naar de hersenen schieten en het brein beginnen te masseren. Sommigen noemen het zelfs een brain-orgasm.

Het effect kan bij heel veel verschillende beelden en geluiden optreden. Bij het zien van een meisje dat haar lange haar kamt, bij het zien van een massage, bij het horen van een bepaalde stem. De lijst is eindeloos. Veel mensen krijgen het bijvoorbeeld bij het luisteren naar Bob Ross.

Op Youtube zijn er honderden filmpjes van mensen (vooral meisjes) die op verzoek asmr-filmpjes maken. Kauwgom kauwend fluisteren ze dan teksten, of tekenen doedels in een schriftje. Of ze doen zich voor als een make-up consulente die heel rustig vertelt wat voor mascara en foundation je moet gebruiken. Het is een bizar verschijnsel. En het is heel persoonlijk. De een wordt buitengewoon ontspannen van de geluiden van een vrouw die smakkend grapefruit eet, de ander ergert zich er juist mateloos aan.22 opmerkingen:

Gina Vodegel zei

haha, mij werkt het enorm op de zenuwen.

Jan Paul zei

Ha! Volgens mij heeft iedereen dat bij zo'n 95% van de filmpjes. Maar sommige filmpjes 'werken' op de een of andere manier.

Corien zei

oké, dit werkt in elk geval niet als Coldplay hard opstaat en er vier pubers luidruchtig aan het folders invouwen zijn.

Anna zei

Nee, ik heb het niet met dit filmpje. Maar ik ken het heel goed. Weer iets magisch dat ineens benoemd is.

Jan Paul zei

Ik heb het ook niet met dit filmpje. Maar de filmpjes waar ik het wél mee heb zullen voor anderen pas écht irritant zijn.

Ionica zei

Nu ben ik heel benieuwd bij welk filmpje je het wel hebt! Ik geloof dat ik het effect niet precies snap, telt een filmpje als dit ook?

http://www.youtube.com/watch?v=MejbOFk7H6c

Daar word ik namelijk elke keer heel gelukkig van, maar op de een of andere manier lijkt dat me een andere categorie.

Jan Paul zei

Dat is een totáál andere categorie Ionica. Ik denk dat je het pas herkent als je het ervaren hebt. Ik heb het zelf heel erg bij kauwgomkauwers en grapefruiteters! Dat wil ik iedereen besparen. Maar deze werkt ook bij mij: http://www.youtube.com/watch?v=TyP3uIZU5lI

Het zou kunnen dat de spiegelneuronen in mijn hoofd zorgen dat ik de beelden ervaar alsof ik zelf gemasseerd word.

Ionica zei

En kijk je dat dan de volle 25 minuten? Ik ken het fenomeen duidelijk niet, maar ga nu naarstig op zoek naar filmpjes die het wel doen. Al kan ik natuurlijk ook gewoon een echte massage boeken...

Jan Paul zei

Ik kan het zo 25 minuten volhouden, Ionica. Het werkt hypnotiserend en extreem ontspannend.

Anna zei

Ik had het vroeger vaak op school, luisterend naar sommige leraren en het geluid van krijt op een bord. Bij visagisten. En nog wel vaker. Je weet het wel hoor als je het hebt, het is inderdaad een soort brain orgasm.

Jan Paul zei

Dan werkt deze misschien Anna: http://www.youtube.com/watch?v=PlbJKdPg2r0&feature=results_video&playnext=1&list=PL0B87570D220C8979

Anna zei

Ha, brain porn!

Anoniem zei

Unbelievable. Ik raakte altijd in trance van de stem van een collega. Blijkt er een naam voor te zijn,ik dacht dat ik de enige was.

LifeJunkie zei

Ik dacht ook altijd dat het gewoon iets vaags van mij was. Ik vind het heerlijk. Soms kijk ik filmpjes en besef ik ineens dat ik al een aantal minuten met open mond naar het scherm staar zonder iets te zien. Zo ontzettend ontspannend. Gewoon een soort meditatie.

LifeJunkie zei

Bob Ross is inderdaad en hele goeie. Ik heb eens een aantal seizoenen van zijn show gedownload alleen voor die sensatie.

Linda zei

Ik vind de filmpjes (ook van de reacties hier) maar behoorlijk saai >< ik heb er niks mee.

Jdr zei

We hebben het hier toch gewoon over het openen van het kruinchakra? Ervaar ik al jaren op bepaalde momenten.
Een geluksgevoel waarbij je voelt een met het universum te zijn.

Anoniem zei

Ik wist ook niet dat er een naam voor was en dat meerdere mensen het hadden... Ik herken het verschijnsel namelijk... Ik heb het soms als iemand een appel eet. Lekker gevoel in m'n hoofd en over m'n rug... Grappig zeg...

Anoniem zei

Het doet me denken aan vroeger, toen ik als kind ziek op de bank lag en mijn moeder haar huiselijke karweitjes deed. Die geluiden gaven een heel aangenaam en geruststellend gevoel. Ik vind het nog steeds prettig als ik op de bank lig te doezelen en iemand op de achtergrond zachte geluidjes maakt. Van eetgeluiden ben ik meestal niet gecharmeerd, zoals het eten van een appel bijvoorbeeld.
Bij mij werkt zo`n filmpje het best als ik mijn ogen heb gesloten. Ik heb aangename sensaties gevoeld over mijn nek en rug bij het luisteren naar gekraak van papier. Heerlijk!

Anoniem zei

Het openen van een kruinchakra is volgens mij toch echt wel iets anders. Zie hieronder: (is niet mijn tekst)
Het inzicht wat we (ooit) via het kruinchakra zullen krijgen reikt veel verder dan ons ver­stand en intuïtie, veel verder ook dan de hogere intuïtie van ons derde oog. Dit centrum verbindt ons met de éénheid, de totale schepping. Als we daarin volledig ontwaakt zijn zullen we ons deel van het Al voelen, nooit meer alleen maar Al-een. Ons "ik/ego" verdwijnt om deel te nemen aan het welzijn van alle levende wezens. We stralen van zuiver licht, liefde en kracht. We begrijpen de wereld achter de dingen en zijn helderwetend.

Bert zei

Ik had hier tot voor kort nog nooit van gehoord. Ben op onderzoek uitgegaan en vond zelf ook een filmpje waar ik op de een of andere manier heel rustig en relaxed van word.gewoon een simpele stift op een stuk papier. heel appart dit.

http://www.youtube.com/watch?v=1aeIOEhaVH4

Anoniem zei

Hoorde ervan bij DWDD, daarvoor nooit beseft dat het een veelvoorkomend fenomeen was of zelfs een naam had. Ik heb het zelf altijd als iemand iets gaat vertellen op een rustige manier. Maar er moet wel daadwerkelijk iets uitgelegd worden. Dat kan gesproken zijn, maar ik kreeg het gevoel ook tijdens een online gesprek op bepaalde momenten. Ik kan niet uitleggen wat een gesprek nu asmr voor mij maakt.