zondag, maart 04, 2012

Veel


Dit is mijn bureaubladachtergrond. Ik kan er uren naar kijken. Deze foto is met de Hubble-telescoop gemaakt door dagenlang in te zoomen op een punt ergens in de Grote Beer.

Er staat van alles op: oude sterrenstelsels, jonge sterrenstelsels, een heel enkele ster uit ons eigen melkwegstelsel, nevels. Van alles tot aan zo'n dertien miljard lichtjaar van ons vandaan. Waanzinnig. Als je bedenkt dat zo'n klein spiraaltje uit zo'n honderd miljard sterren bestaat en als je bedenkt dat het punt waar op ingezoomd is zo groot is als een tennisbal op honderd meter afstand, dan krijg je een beetje een indruk van hoe immens het heelal is.

Dan heeft het ook geen zin om te zeggen dat 'De sok van Jip is wit' het beste boek ter wereld is, want dat wéét je gewoon niet. Misschien is er op een planeet in één van die verre stelsels wel een beter boek geschreven.

4 opmerkingen:

Han zei

mooi hoor. Bij deze plaatjes denk ik altijd aan gravitational lensing.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_lens

Jan Paul zei

Zo... dat gif-je is mooi!

Han zei

ja mooi he, en het is dus het licht dat afgebogen wordt onder invloed van het zwaartekrachtsveld van een zwart gat dat achter een sterrenstelsel door beweegt.

Jeska Verstegen zei

Mooi gif-je inderdaad.