donderdag, februari 16, 2012

Aargh! Een recessie!

Omdat ik bekend sta als een groot econoom loopt mijn e-mailbox sinds de recessie weer over van de vragen. 'Hoe erg is het, Jan Paul?', 'Wat moeten we nu?' en 'Gaan we nu allemaal dood?' zijn veel gestelde vragen. Welnu, het zit zo.

Doen we nu ineens allemaal minder boodschappen? Kopen we geen leuke dingen meer, zoals boeken, iPads en appelkruimelvlaaien? Jawel, dat doen we allemaal nog steeds. Net zoveel als vroeger. Toch geven we minder uit. Hoe komt dat? Omdat we geen nieuwe huizen kopen. En als je geen nieuw huis koopt, dan koop je ook geen nieuwe gordijnen, parketvloer of magneetjes voor op de inbouwkoelvriescombinatie. Wat doen we wel? In plaats van een nieuw huis te kopen lossen we onze hypotheken af. Dát is de reden van de recessie. En dát is heel fijn.

Het heeft allemaal te maken met een kronkel in ons brein. We zijn veel banger om iets te verliezen, dan dat we blij zijn om voordeel uit een situatie te halen. Het verlies is hier: mijn huis is veel minder waard dan een paar jaar geleden. Ik (ver)koop nog maar even niet. Maar het voordeel is: een nieuw huis kopen is supervoordelig. Je betaalt dus ook nog eens een lagere hypotheek. Kopen! Het is dus veel slimmer om nu een nieuw huis te kopen dan wanneer de huizenprijzen weer zijn gestegen. Maar door die kronkel in ons brein doen we dat niet. [Ik hoor u nu zeggen: 'Ja maar Jan Paul, het zijn toch onzekere tijden? Dan koop je toch geen nieuw huis?' Welnu, het zijn a l t i j d onzekere tijden. Ook als het goed gaat met de economie. En dan kopen we wel met z'n allen nieuwe huizen.]

Er is dus geld. Het gaat eigenlijk prima. En wanneer de economie weer aantrekt en de huizenmarkt verbetert zal dat geld ook weer sneller gaan rollen. Let maar op. Ik eet dit blog op als het niet gebeurt.

Geen opmerkingen: