zondag, oktober 02, 2011

Muizen en regenjassen


Ja, de bovenstaande collectie is van mij. De parfumeriewereld heeft een goede aan me. Maar het luistert wel nauw. Eternity van Calvin Klein vind ik bijvoorbeeld heerlijk, maar de frisheid verandert op mijn huid direct in die van een dode muis die al een week onder je ijskast ligt. Zo gaat dat negen van de tien keer. Soms gebeurt dat gaandeweg. Jazz van Yves Saint Laurent rook in het begin prima op mij, maar ontwikkelde zich langzaam maar zeker in die van een verzameling natte regenjassen. Heel gek.

Ik weet nog dat ik een keer naar Bologna zou vliegen en per ongeluk uitgeschoten was met de verkéérde after shave. Ik stond op de tram naar het station te wachten en hoopte maar dat degene die naast mij zou zitten niet al te veel last van de geur zou hebben. Maar terwijl ik stond te wachten kwam er een taxi voorbij met daarin Marit Törnqvist, Sieb Posthuma en zijn man Ton. Ook op weg naar Schiphol natuurlijk. 'Rij lekker met ons mee!' zeiden ze. Ik probeerde er nog onder uit te komen, maar kon geen enkele smoes bedenken. Zo zat ik daar op de achterbank in een volle taxi een wolk van muizigheid te verpsreiden. Bovendien schaamde ik me zó dat het niet in me op kwam om even uit te leggen wat er aan de hand was.

Het is alweer heel lang geleden, ze zullen het vast alweer vergeten zijn. Maar ik denk dat ik ze dinsdag op het Kinderboekenbal alsnog mijn excuses ga aanbieden.

9 opmerkingen:

Pascale zei

Een parfum die blijkt te botsen met mijn eigen geur gebruik ik als toiletverfrisser of woonkamerspray.

Als je een keer geld over hebt, moet je naar Skins in de Runstraat. Je kunt je er scheel kopen, maar soms is alleen een nevelig olietje van hen al genoeg om verbluffend te ruiken. http://www.skins.nl

Jan Paul zei

Dit is mijn adres, Pascale: http://www.perfumelounge.nl/nl/site/1/0/11

Zowat om de hoek.

Pascale zei

Ziet er ook heerlijk uit. Maar meid, ik mis the House of Creed er wel, hoor. Ik zie trouwens dat je er een persoonlijk geurconsult kunt boeken (een ware geurreis). Dat lijkt me best handig om wolken dode muis en natte hond te voorkomen.

Pascale zei

Sorry, geen natte hond. Ik wil niemand voor het hoofd stoten. Natte regenjas was het.

Jan Paul zei

Och kind, Creed! Praat me er niet van. Ze doen bij Creed nogal vervelend qua exclusiviteit en distributie. Dat is de reden dat het zo slecht verkrijgbaar is. Ik ben zelf héél benieuwd naar Aventus. Die heb ik een keer geroken op iemand anders (de geurengoeroe). Hij past precies in mijn profiel, maar was uitsluitend aan de Dennenweg in Den Haag te koop. Misschien inmiddels niet meer.

Maar ik ben benieuwd of Aventus tegen mijn Askew van Humiecki & Graef op kan.

Diet zei

Of jullie Venda spreken hierboven. Taalcursusje voor leken?

Jeugdbib Ham zei

Er liggen geen dode muizen onder mijn ijskast. Spreek voor jezelf!

Pascale zei

Geen Venda, Diet. Hoewel er een link is: toen Transvaal door de Britten gekoloniseerd was, leverde Creed in dezelfde tijd aan het Britse vorstenhuis. Creed had dus zomaar 'kriet' kunnen heten, als alles anders was gelopen en de Britten Venda waren gaan spreken.

Maar ik zou zeggen, wandel gewoon eens binnen in de Runstraat; of ga op geurreis in de perfumelounge, for that matter. Dan wordt alles je glashelder.

En Jan Paul, volgens mij moet Skins Aventus gewoon hebben staan. Ik ken hem (haar?) niet, maar het klinkt als een kostelijke herfstwandeling: eikenmos in de diepe tonen, droge berkenbast in het midden en een tipje zwarte bes in de kruin. Ik zou het wel weten.

Reggie Naus zei

Ach, de meeste bezoekers van het kinderboekenbal hebben juist positieve associaties met de geur van dode muis. Gewoon opnieuw gebruiken, dus!