zaterdag, oktober 22, 2011

The Force

Soms heb je als schrijver het gevoel dat een tekst zichzelf schrijft. De woorden vloeien uit je pen, je hebt vondsten waarvan je niet weet waar ze vandaan komen en zonder enige moeite schrijf je kilometers tekst achter elkaar. Inderdaad, de flow. Of The Force, zoals ze in Star Wars zeggen. Als je The Force hebt, dan weet je zo goed als zeker dat het goed komt met je boek. Je vingers op het toetsenbord worden gestuurd door een motortje van inspiratie. Maar ja, zie die inspiratie maar eens te krijgen...

Kampioen van Corien Oranje moet wel in zo'n flow geschreven zijn. En waar die inspiratie vandaan komt, dat is ook duidelijk. Die komt uit de werkelijk bestaande hoofdpersoon van het boek: Olivier van de Voort. Ik heb hem natuurlijk nooit ontmoet, maar die jongen kán niet anders dan een bundel van levenskracht en positieve energie zijn. Het resultaat is een prachtig boek dat je in net zo'n flow uitleest. Het is een van de Grote Ertoedoende Boeken van 2011.

Je krijgt het gevoel dat Corien voordat ze achter het toetsenbord ging zitten haar mouwen opstroopte in haar handen spuugde en begon te typen en te typen. Ze kruipt als geen ander in de huid van een 11-jarige jongen. Alsof ze daar op een of andere manier drie voorbeelden van had rondlopen toen ze het boek schreef. Wonderlijk. Uiteindelijk was het boek af... en toen kwam er nog een hoofdstukje achteraan. Een hoofdstukje dat een fictieschrijver nooit zou toevoegen wegens te ongeloofwaardig. Maar de werkelijkheid is vaak mooier dan fictie. En dat einde na het einde maakt het boek alleen maar indrukwekkender.

Nee, niets over de plot hier. Ik kende het verhaal al via Coriens blog, en dat maakte voor mijn leesplezier niets uit. Maar toch is het beter als je je laat overrompelen door het verhaal. Gewoon kopen dus. Omdat het boek bij een christelijke uitgever is verschenen is het nogal slecht verkrijgbaar. Lach je boekhandelaar daarom eerst schamper uit als hij het niet op voorraad heeft en bestel het daarna gewoon.

Geen opmerkingen: