zaterdag, oktober 29, 2011

De Dijkshoorntjes


Het was leuk gisteren in Naturalis. Het thema was biodiversiteit en Bas Haring wist haarfijn uit te leggen dat het niet erg was als er een paar van de miljoen soorten uitsterven. We hebben een miljoen soorten, hoe erg is het als dat er wat minder worden? Wat is de intrinsieke waarde van een soort? Als een stuk regenwoud in sojaveld verandert, kunnen we meer monden voeden. Als er uiteindelijk tachtig soorten overblijven is de planeet gered.

De bij blijkt wel heel belangrijk. Zonder bijen worden veel planten en gewassen niet meer bestoven en zullen die ook uitsterven. Toch hoeven we zonder bijen niet uit te hongeren. Granen blijven wel, want die hebben geen bijen nodig. Dus wat er ook gebeurt, brood en bier zullen nooit verdwijnen.

Verder ging het over winners en losers. De trekduif was een loser, het was de meest voorkomende soort in Amerika, maar hij werd uitgeroeid door de mens. Het Polynesische grootpoothoen is een winner omdat die soort bijna verdween, maar gered kon worden doordat de vrouwtjes eieren in warme vulkaangrond leggen. De warme grond broedt de eieren uit. Ze hebben die eieren op een onbewoond vulkanisch eiland gelegd en nu wemelt het van de grootpoothoenen.

Hier een paar van de Dijkshoorntjes:

Intrinsieke waarde

Van Bas Haring mag heel Zuid-Amerika in een sojaveld veranderen en bestaat de biodiversiteit verder uit wat schimmels op ons douchegordijn. Zoals hij dat uitlegt is er helaas geen speld tussen te krijgen. Met bijna alles wat hij zegt moet je het rationeel wel eens zijn. Maar elke vezel van mijn lichaam schreeuwt uit dat het regenwoud, de zeldzame slakjes, de ijsbeer, de panda en de totale biodiversiteit moet blijven.

Wat is eigenlijk de intrinsieke waarde van een filosoof?


Doemscenario

De wereld in 2050. Vraag aan kleine Henkie van vijf: 'Henkie, wat zijn je lievelingsdieren?'
Henkie: 'Het polynesische grootpootpoothoen, de kakkerlak en de mug, mama.'
'En wat zijn je minst favoriete dieren?'
'De mug, de kakkerlak en het polynesische grootpoothoen.'


Gerust

Ik ben gerustgesteld.
Als de laatste vinvis zijn adem heeft uitgeblazen,
als koning leeuw niet meer soeverein over het dierenrijk heerst,
als de panda, de tijger, de ijsbeer, tonijn, hond, cavia, bij en zelfs de mier zijn uitgestorven...
... dan kan ik gelukkig altijd nog een biertje blijven drinken.


Beste trekduif

Beste trekduif,

Slecht nieuws. Niet alleen ben je op 1 september 1914 definitief uitgeroeid. En ben je door jagers en boeren met geweren en dynamiet afgeknald tot er geen exemplaar meer over was. Je wordt honderd jaar na al die ellende, na ál dat lijden ook nog eens voor loser uitgemaakt...

3 opmerkingen:

Pascale zei

Lijkt mij duidelijk: move over Nico Dijkshoorn. Dit soort columns zal voortaan te boek staan als een Schuttentje.

Jan Paul zei

Wat extra leuk is: 77 mensen hebben een enquête ingevuld en ik kreeg een 8,66 gemiddeld. (op een schaal van nul tot tien dus hè? Niet van nul tot honderd).

Corien zei

Nico Dijkshoorn eat your heart out! Als het jaar van de wens-voor-de-week voorbij is, wil ik een jaar met Schuttentjes op zaterdagavond.