vrijdag, juli 01, 2011

Vis


De eerste versie van Groeten uit 2030 is al een tijdje af. Ik wacht nu op de reactie van de uitgevers. De komende tijd meer over het boek. Over het algemeen ziet de toekomst er positief uit in mijn boek. Bijna alles wordt beter. Maar op één terrein heb ik geen enkele hoop:


Vis
Er dreigen allerlei tekorten, zoals energie, voedsel, drinkwater en kostbare grondstoffen. Maar voor al die problemen is er hoop. Op één terrein is er geen hoop. En als niemand ingrijpt gaat dat helemaal verkeerd.

Op dit moment is er een vreemde wedstrijd aan de gang: wie bouwt het grootste vissersschip? Er vist bijvoorbeeld al een schip met een net dat een opening heeft van twee kilometer in de rondte. Je kan er met gemak twaalf van de grootste vliegtuigen in een keer mee omsluiten. Maar op dit moment is een Amerikaans schip de winnaar: dat kan een half miljoen kilo vis per dag vangen. Andere landen zitten niet stil en willen nog meer en grotere schepen bouwen. Er varen nu al zo’n 40.000 vissersschepen rond die zwaarder zijn dan 100.000 kilo. En naast schepen met netten zijn er ook vissers die met kilometers lange lijnen vissen. Terwijl je dit leest drijven er honderd miljoen vishaken van zulke schepen in het water. Aan die haken hangen dode vissen waarmee ze grotere vissen willen vangen. Van alle vis die er gevangen wordt gaat 39 miljard kilo dood of halfdood overboord, omdat we die vissoorten niet eten. En honderdduizenden albatrossen, meeuwen en andere zeevogels sterven per jaar omdat ze aan deze vislijnen vast komen te zitten.

Als er niets gebeurt – en die kans is groot, want geen enkel land doet iets tegen de overbevissing – zijn gigantische delen van de oceaan compleet leeggevist. Sterker nog, vissers krijgen geld van hun land om nog betere schepen te bouwen, zodat ze meer kunnen vangen. Niet alleen de vissen dreigen zo te verdwijnen, ook alle vogels die de vissen eten en koralen die van vis afhankelijk zijn. Er zijn momenteel al delen van de zee leeg gevist, daar is de vis sindsdien niet meer teruggekeerd. In 2030 lijden miljoenen mensen honger omdat de vis, hun belangrijkste bron van voedsel, verdwenen is.

Is er dan geen enkele hoop? Een uitvinding die de vis weer laat terugkeren? Een betere manier van vissen? Vissenbroedmachines? Nee. De enige manier om deze ramp tegen te gaan is deze vernietigende visserij te verbieden. En dat gebeurt niet.

4 opmerkingen:

Diet zei

Oef. Auw. Erg. Met ogen dicht ten onder gaan, is dat het enige wat ons rest?

Jan Paul zei

Iedereen is het er over eens dat er teveel gevist wordt. Elk land zegt alleen dat de ándere landen moeten stoppen met hun overbevissing. Intussen subsidiëren ze hun eigen vloot.

Joyce zei

Wat een treurigheid...

Stefan zei

Ik zal al maar beginnen kweken met goudvissen in een bokaaltje.