woensdag, juni 01, 2011

Reageren op een recensie

Eigenlijk moet je nooit op een recensie reageren. Ik heb het toch maar gedaan bij een belabberde recensie van mijn boek De sok van Jip is wit. Gelukkig kreeg ik steun van heel veel lezers en ouders die ook dagelijks op de recensiesite Bert Habrakens Boekenhoekje komen kijken. Klik op de foto als je het niet kunt lezen.

13 opmerkingen:

Jan Paul zei

Oh grote grutten met kleverige stroop... Er is al een entry op mijn blog van iemand die gegoogeld heeft op 'De sok van jip is wit.'

Jan Paul zei

Neee. Aaargh. I've created a monster. Het is een grapje. Het boek en de recensent bestaan niet. Het is een persiflage op schrijvers die 'namens anderen' op recensies reageren.

Rob zei

Te laat! Nu bestaan ze dus wel..."Ik denk, dus ik besta" ;>)

Jeugdbib Ham zei

In China eten ze trouwens wel vaker vreemde dingen.

ted zei

Ik heb anders "De sok van Jip is wit" ook gelezen en ik heb ervan genoten. Aan de oppervlakte lijkt het een simpel verhaal, maar als je dieper duikt in de onderlagen van het boek, dan kom je tot de ontdekking waar die sok symbool voor staat en hoe belangrijk het is dat die wit is. Ik dacht bij eerste lezing van het boek dat het net zo goed een rode handschoen had kunnen zijn, maar toen de diepere betekenis tot me doordrong, besefte ik de noodzaak van de sok en het wit. Die gelaagdheid maakt dat het boek niet alleen geschikt is voor beginnende lezers, maar ook voor erudiete mensen zoals ik.

Jaap Friso zei

Ik ben nog bezig met de recensie en kan me wel vinden in het commentaar van Ted al zie ik in de sok vooral een metafoor voor de veiligheid en geborgenheid waarnaar we allen op zoek zijn. Het wit staat dan natuurlijk voor vrede en reinheid. Ik heb het boek trouwens niet gelezen, ik wist niet dat dat gebruikelijk is, doen andere recensenten dat wel dan=

Jan Paul zei

En we weten natuurlijk allemaal wie Jip in werkelijkheid is hè?

Jaap Friso zei

De broer van Janneke natuurlijk! Toevallig heb ik op mijn eigen boekenhoekje nu even iets dergelijks aan de hand. Een auteur die reageert, ietwat ongemakkelijk inderdaad.

Thomas zei

Ook ik heb buitengewoon genoten van "De sok van Jip is wit" als sleutelroman over de Amsterdamse onderwereld, en waardeer het bovendien om het ontroerende verhaal over een meisje dat haar plaats in de wereld en haar eigen identiteit zoekt na het overlijden van haar moeder. Verbijsterend, hoe je toch zo geraakt kunt worden door die eenvoudige, doch trefzekere taal, die tegelijkertijd zindert en broeit. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg "De sok van Jip is gelig wit".

Jeugdbib Ham zei

Ik vind het zelfs een beter kookboek dan die van Jamie Oliver.

Ted zei

Ik heb gehoord dat "De sok van Jip is wit" in alle bibliotheken is uitgeleend! Het helpt dus allemaal wel.

Hugo Zwavelhaard zei

Ik vind het jammer dat hiermee een eerbetoon wordt gegeven aan een boek dat toch overduidelijk (een iets te grote) verwantschap vertoont met mijn boek 'Klauw in de kous' en dan met name de bladzijden 31 - 44 waarin ik het bestaan van de Cypriotische kousenwassersmaffia overtuigend heb gelinkt aan de lustmoord op Aaltje Kibbeling in de Urker textielfabriek De Bonte Stitse (1912).

ITRentalseurope zei

Wat een vreemd boek, lol!