woensdag, mei 04, 2011

De juiste vragen


Hierboven zie je Eva Vertes, toen nog een gewoon meisje, maar met een bijzondere interesse. Ze was nooit zo'n lezer, maar toen ze negen jaar was zag ze een boek (voor volwassenen) over het ebola-virus. Dat is ze gaan lezen en sindsdien heeft ze alle medische boeken die ze maar te pakken kon krijgen verslonden. Een paar jaar later vroeg ze of ze bij een microbioloog mocht gaan werken. De professor zag hoe bijzonder ze was en gaf haar die kans, ook al was ze net veertien. Niet gehinderd door een overdaad aan kennis ging ze aan de slag met fruitvliegjes en juist doordát ze zo weinig wetenschappelijke bagage had, stelde ze vragen die echte wetenschappers niet stelden. En zo ontdekte zij iets wat later een belangrijke doorbraak zou betekenen voor Alzheimeronderzoek.

Daarna richtte ze zich op kanker. Ze ontdekte dat kanker een verband leek te hebben met beschadiging. Door te roken beschadig je je longen, door te drinken beschadig je je lever, door lang te zonnen beschadig je je huid. Zou kanker daarom verband kunnen hebben met het natuurlijke genezingsproces? Reparatiecellen gone wrong? Het lijkt er heel erg op van wel. Al onze organen, onze hersenen en onze botten kunnen op die manier een tumor krijgen. Behalve skeletspieren. En nog nooit had iemand zich afgevraagd waarom dat was. Skeletspieren (spieren die tussen twee delen van het skelet zitten) kunnen wel degelijk beschadigd raken. En toch zijn ze immuun voor kanker. Wat doen die spieren om immuun te zijn? Kunnen we die techniek toepassen op andere delen van ons lichaam? Vragen die ook weer voor enkele doorbraken hebben gezorgd in het onderzoek naar kanker. Soms hoef je helemaal niet zoveel te weten over een onderwerp. Je moet gewoon de juiste vragen stellen.

Eva Vertes is nu 25 en een gerenommeerd onderzoekster in Florida.

5 opmerkingen:

Monique zei

Wow. Inspirerend!

Edward zei

Mooi blogstuk!

ted zei

Maar het probleem is ook duidelijk: wat zijn de juiste vragen? Is het niet vaak zo dat je de antwoorden nodig hebt om te weten of de juiste vraag gesteld werd?

Jan Paul zei

Nee. Als die vraag nog niet gesteld is, dan is het sowieso een goede vraag. Ook al levert het een antwoord op waar we niets mee kunnen.

Jeska Verstegen zei

Jee, bijzonder onderwerp en mooi verwoord, Jan Paul