zondag, april 17, 2011

Postindustrielle Spontanvegetation

In het Ruhrgebied kun je de oude steenkolenmijnen en hoogovens bezoeken. Sommige delen van die mijnen en fabrieken laten ze helemaal overwoekeren, zodat je postindustrielle Spontanvegetation krijgt. Andere gebouwen onderhouden ze, zodat je ze nog in redelijk volle glorie kunt bekijken. Weer andere gebouwen worden als museum ingericht. En samen vormen ze een enorm complex dat voor bezoekers is opengesteld. Zo'n bezoek is zeker de moeite waard, vond ook Hare Majesteit. Want die had de toer ook gedaan, maar dan een dag voor ons. Wel jammer dat we elkaar net hebben misgelopen, het was leuk geweest om weer even bij te praten met de familie. Maar gelukkig hebben we de foto's nog.

Deze foto's komen allemaal uit het Landschaftspark bij Duisburg. Heel spontaan was deze vegetatie hier niet, maar wel mooi. Op sommige plekken zag je overigens wel een klein berkenboompje op een dak, of varens tussen de machines. Maar de gebouwen zelf waren veel indrukwekkender.


Het was een heel filmisch decor. Je kon er zo allerlei spannende moord- of achtervolgingsscènes bedenken. Dat zal ook vast vaak gedaan zijn. Maar je was zelf ook net in een film. Het ene moment waande je je in Metropolis... (je moet er zelf even zwartwitbeelden van maken in je hoofd)


Dan weer in Modern Times...


En soms zelfs in Blade Runner.


Vanaf de top van het bouwwerk kon je een groot geheim ontdekken. Want waar komen al die buizen, machines, ketels en stellages toch vandaan?


Ze worden via buizen aangeleverd. (Dat je telkens een stuk leuning ziet is niet vanwege een diepte-effect dat ik er in wilde stoppen, maar vanwege het feit dat ik uit hoogtevrees niet te dicht bij de rand durfde te staan)


En die buizen lopen helemaal tot de leverancier. Maar hoever? En welke leverancier?


Tadaa! Deze leverancier. Een bekende doe-het-zelf-meubelgigant uit Zweden. Binnenkort kunnen we dus allemaal onze eigen hoogovens bouwen voor thuis. Met het Julväa koelsysteem, een Høken smeltoven en een buizensysteem van Tålly.

4 opmerkingen:

ingrid zei

Toevallig is Metropolis ook nog eens vandaag op tv! 14 uur op België 1.

Milja Praaagman zei

Ben je ook in Oberhausen geweest in de gasometer, is ook heel heel mooi. http://www.gasometer.de/nl_NL/index.php?pid=5_2

Jan Paul zei

We hebben er op de parkeerplaats gestaan, Milja. Maar er was een tentoonstelling over Egypte die ons niet heel erg aansprak. Misschien hadden we het toch moeten doen.

Milja Praaagman zei

Oh jammer, want alleen al voor de ruimte ervaring van die tank zou je naar binnen kunnen gaan! Wij zijn er al twee of drie keer geweest alleen al voor de enorme impact die dat heeft als je er binnen op het podium staat of ligt... en dan kun je ook nog met een glazen lift omhoog, maar dat durfde ik niet. Het uitzicht was prachtig zeiden mijn kindjes brrr 117 meter hoog!