dinsdag, april 05, 2011

Madonna di San Luca

Vanuit het vliegtuig zie je haar al liggen, en op allerlei plekken in de stad duikt ze ineens op: de basiliek van Madonna di San Luca in Bologna. Ze ligt dan ook op een flinke berg aan de rand van de stad. Het was altijd al een wens om daar eens naartoe te gaan, en afgelopen vrijdag kwam het er van. In het buitengewoon aangename gezelschap van Edward van de Vendel en Tom Schoonooghe.


Mocht je de tocht zelf ooit eens willen maken, dan komt buitengewoon aangenaam gezelschap zeker van pas. It's quite a stroll. Eerst van het centrum naar de rand van de stad en dan nog eens twee kilometer waarin je een hoogteverschil van driehonderd meter maakt. Op weg naar de top zie je vooral arcades, arcades en arcades. Zeshonderdzesenzestig om precies te zijn.


Zeshonderdzesenzestig? Maar is dat niet...? Dat getal? Is dat niet van...? Ja, dat is het natuurlijk; maar dat is geen toeval. Want boven die zeshonderdzesenzestig arcades steekt de kerk uit. Net iets hoger. Il diavolo è sconfitto nel suo stesso gioco, de duivel is verslagen in zijn eigen spel.Eenmaal boven is het een waar paradijs. Binnen en buiten. En op de terugweg heb je overal doorkijkjes die je een blik geven op die prachtige stad.

1 opmerking:

Anoniem zei

En boven zie je dan de Madonna geschilderd door Lucas himself! Het is een hele bedevaartstocht van beneden naar boven maar zeker de moeite waard! Ik heb hem gelopen tijdens een studiereis kunstgeschiedenis een paar jaar geleden. Echt een mooie ervaring!

Floor