vrijdag, februari 11, 2011

We zijn gekker dan we denken 7: Leuker kunnen we het niet maken


Oh nee toch. Een nieuw onderzoek van de Belastingdienst. Je moet dit jaar een extra verslag maken over je inkomsten van de afgelopen drie jaar. Een enorme rotklus die je per jaar ongeveer tien uur gaat kosten. De drie verslagen moeten uiterlijk 31 december binnen zijn bij de Belastingdienst, maar eerder mag ook. Ze willen er alleen wel van te voren weten wanneer je een bepaald verslag uiterlijk zult inleveren. En je krijgt een boete van tien euro per dag als je later dan die aangegeven dag inlevert. Te vroeg inleveren mag altijd, zonder boete.

Het is dus handig om te zeggen dat je alle rapporten op 31 december zult inleveren. Maar doe je dat ook?

Tja.

Waarschijnlijk niet.

De meeste mensen zullen de vooraf aangegeven inleverdata netjes verspreiden. Bijvoorbeeld 2008 in juni, 2009 in september en 2010 in december. 'Ik ken mezelf,' is het argument, 'en anders ben ik de hele kerstvakantie met die belastingpapieren bezig.' En veel mensen zullen alsnog te laat inleveren en een boete krijgen.

Het heeft alleen maar nadelen om aan te geven dat je een rapport eerder zult inleveren dan 31 december, en toch kiezen maar weinig mensen daar voor.

Geen opmerkingen: