donderdag, januari 27, 2011

We zijn gekker dan we denken 5: truffels en tabletten

Je staat bij de kassa van de supermarkt om je boodschappen af te rekenen. Maar de caissière heeft een bijzondere aanbieding: chocolaatjes. Voor vijf cent kun je twee blokjes Verkade chocolade krijgen. Lekker toch? Maahaar... voor een euro kun je ook zo'n heerlijke handgemaakte truffel van meesterpatissier Laurent Boutonnat krijgen. Wat doe je? Waarschijnlijk doe je hetzelfde als bijna ieder ander: je kiest de truffel. Geen twijfel over mogelijk. Zoiets lekkers laat je niet aan je voorbij gaan.


De volgende dag sta je weer met je boodschapjes bij dezelfde caissière. Ze heeft nu een nog betere aanbieding... De truffel kost nu een dubbeltje minder. En de Verkade chocolaatjes zijn gratis! Wat doe je nu? Waarschijnlijk hetzelfde als 75 procent van alle testpersonen: je kiest voor de gratis Verkade chocolaatjes... Waarom? Omdat die gratis zijn. Gratis is goed. Gratis fijn. Gratis is altijd beter. En van gratis slaan onze hersenen op hol en stoppen we met denken. Relatief gezien is de truffelaanbieding alleen maar aantrekkelijker geworden ten opzichte van de dag ervoor. Maar ja, gratis hè?

4 opmerkingen:

Jeugdbib Ham zei

Kan ik ook de twee nemen?

ted zei

Dus eigenlijk moeten wij onze boeken gratis aanbieden en dan wil iedereen ze hebben?

Jan Paul zei

Ja, want er is aangetoond dat mensen zelfs producten die ze niet willen hebben mee naar huis nemen zolang die maar gratis zijn.

ingrid zei

De nieuwste Jan Paul Schutten bij de Volkskrant zaterdageditie?