woensdag, januari 26, 2011

We zijn gekker dan we denken 4: we zijn allemaal ganzen


Zie deze verrukkelijke St. Magdalener Classico van het wijnhuis Loacker uit Alto Adige. Een voortreffelijke wijn die het beste biedt wat de Alpenwijnen maar in huis hebben. Krachtig, rijk, fruitig, soepel, hmmmm. Alleen verkrijgbaar bij de betere restaurants. De vraag zometeen is: wat zou hij kosten? Maar de eerste vraag is: wat zijn de laatste twee cijfers van je bankrekeningnummer? Oftewel, denk nu eerst aan de laatste twee cijfers van je bankrekeningnummer en schat vervolgens de prijs van een fles Loacker. Gedaan? Fijn.

Maar waarom Jan Paul? Nou, daarom. Wij zijn allen ganzenkuikentjes. Ganzenkuikentjes denken bij het eerste wat ze in hun leven zien bewegen dat het hun moeder is. Zelfs al zijn dat de laarzen van de ganzenhoeder. Dat betekent dus dat ze later in hun leven ook andere laarzen als soortgenoten gaan zien. Rare jongens, die ganzen. Maar wij zijn geen haar beter. Als er een nieuw product op de markt komt zal het eerste bedrag voor eeuwig ons richtbedrag zijn. De huidige iPad kost 499 euro. De prijs van alle volgende iPads zal met deze vergeleken worden. 399 euro? Nou, da’s goedkoop! 799 euro? Zo zeg, duur hoor. Nou en Jan Paul? Ja, wel degelijk en.

Want als er nog géén prijs bestaat, kan elk getal dienen als richtgetal. En als je geen flauw benul hebt van de prijs van een bepaalde wijn kunnen zelfs de laatste cijfers van je bankrekeningnummer dienen als richtprijs. Wij prenten getallen in zoals ganzen hun moeder inprenten. Cijfers als rubberen laarzen. Huh? Ja. Dit blijkt namelijk uit een onderzoek dat herhaaldelijk op exact dezelfde manier is uitgevoerd. Mensen die een ‘hoog’ getal hebben, bijvoorbeeld 87 of 93, zullen de prijs van de wijn hoger inschatten dan mensen met een ‘laag’ getal, zoals 17 of 23. Het is echt waar. Wij zijn allen gansjes. Gaaak. Gaaak.

3 opmerkingen:

Jeska Verstegen zei

Leuk stuk, Jan Paul!
Ik wil best een gans zijn.

Ik las net op Wiki:

"Als een gans ziek wordt of gewond raakt en daardoor niet meer in staat is mee te vliegen dan zullen twee ganzen bij de zieke gans blijven totdat deze hersteld is of overleden. Samen zullen de ganzen trachten hun groep in te halen."

Wat mooi is dat, wist ik niet...

Diet zei

Tsss, wat grappig. Ik ben dol op deze mini-serie. Don't stop.

Gina zei

ganzen zijn geweldige dieren, super sociaal en rechtvaardig. en ze hebben gevoel voor humor.