donderdag, januari 20, 2011

We zijn gekker dan we denken 1: Alles is relatief


Welk bolletje in het midden is groter? Waarschijnlijk heb je dit plaatje al tientallen keren eerder gezien en weet je dat ze even groot zijn. Maar hoe je je best ook doet, het linker bolletje blijft het grootst lijken. Daar kunnen we met ons brein niets aan doen. Alles is relatief. En niet alleen in plaatjes.

Hoeveel kranten en tijdschriften hebben niet een aanbieding als deze:

  1. Print abonnement: 125 euro
  2. Internet abonnement: 59 euro
  3. Aanbieding: print en internet samen voor 125 euro!

Dat is niet voor niets. Bij die derde lijkt het alsof we 59 euro cadeau krijgen. In dit soort gevallen zal zo'n 16 procent voor het internetabonnement kiezen. De rest kiest optie drie.

Stel dat er alleen dit gestaan zou hebben:

  1. Print en internet samen voor 125 euro
  2. Internet abonnement: 59 euro

In dit geval kiest men heel anders. Gemiddeld kiest een ruime meerderheid nu voor het internetabonnement: 68 procent! Want ja, geen 'korting.'

3 opmerkingen:

Pascale zei

Gisteren nog chocoladecashewnoten gekocht omdat ze in de bonus waren: 99 cent in plaats van 1.89. Dat kun je niet laten liggen. Ik had daarvoor nog nooit de behoefte gevoeld om chocoladecashewnoten te kopen (er is zoveel meer met chocolade), maar het deelde ineens heel feestelijk uit. Ja, relatief dus.

ingrid zei

Even off topic, wat een mooi vernieuwd blog! Eigen foto-achtergrond?

En dat van die korting klopt. Hoeveel schoenen ik niet heb gekocht op die manier. En elke keer stink ik er weer in. Eigen schuld.

Jan Paul zei

Morgen wordt het nog veel gekker (het blogstukje, niet de foto-achtergrond). Dit was maar een opstapje...