vrijdag, december 31, 2010

De top drie van Katrien: geschreven dingen

Katriens top drie bevat twee boeken en een theaterstuk. En twee plus een is een top drie. Ik heb ze maar 'geschreven dingen' genoemd. Want, ja, theaterstukken of boeken moeten toch geschreven worden.

De Hongerspelen / Suzanne Collins


Nee. Ik ging NIET mee in de minihype die "De Hongerspelen" toch wel was geworden. Dat is helaas mislukt. Ik haalde het deze zomer uit de bib, en prompt, na een bladzijde of 23, vond ik het jammer dat het "mijn" boek niet was. Daar heb ik snel verandering in gebracht.
Het Capitool wil dat de bewoners van Panem nooit vergeten wat het dorp is aangedaan, en organiseren elk jaar "De Hongerspelen": spelen om het volk onder de knoet te houden. 2 mensen tot 18 jaar, uit elk district, er zijn er 12, MOETEN deelnemen aan een bloedstollend spel, opgezet door de mensen van het Capitool, en alle achterblijvers MOETEN kijken naar hoe hun geliefden een gewisse dood tegemoet gaan... Ik zei het nog niet vaak over een boek, maar "De Hongerspelen" is bloedstollend spannend en goedgeschreven leesvoer.


Sprakeloos / Tom Lanoye

Een boek dat me ademloos achterliet. Misschien wel hét boek dat ik in 2010 gelezen heb, over de moeder van Tom Lanoye. Ze is een goeie actrice in het amateurtoneel, en houdt met hart en ziel van taal. Ze werkt ook met hart en ziel mee in de beenhouwerij van pa Lanoye, en slaagt erin om vijf kinderen op te voeden. En dan verliest ze wat haar zo lief is: haar vermogen om te spreken.


Aleksej

Een theaterstuk in Het Paleis Antwerpen, met een tekst van Frank Adam en in een regie van Koen De Sutter.
Een stuk over tsaar Peter De Grote, die de macht wil afstaan aan zijn zoon Aleksej, maar deze laatste ziet dit absoluut niet zitten. Hij is anders, een denker, een lezer. En dat zorgt voor conflicten tussen deze "andere" en zijn bazige vader, die wil dat al zijn medewerkers en zijn gezin, naar zijn pijpen dansen. Een héérlijk lang stuk, dat geen seconde verveelde, en dat gerust nog langer dan de drie uur die het nu duurde, mocht duren.

Geen opmerkingen: