vrijdag, december 31, 2010

De top drie van Ionica: samengevoegde stapels papier met tekst of illustraties om informatie over te brengen

Ionica wilde eigenlijk de drie mooiste foto's van haar zoontje insturen. Maar tegen het geweld van Coriens drieling kon ze natuurlijk niet op. In plaats daarvan nu haar favoriete boeken.


3. David Nicholls - One day

Een vriendin gaf me dit boek een dag voor mijn vakantie met de mededeling dat dit het perfecte vakantieboek was. En ze had gelijk. Het is een klassiek jongen-ontmoet-meisje-verhaal met veel om elkaar heendraaien. Maar het leuke is dat je leest hoe het met deze Dexter en Emma gaat op dezelfde dag over een periode van twintig jaar. Mooi om te zien hoe levens en tijden langzaam veranderen. En Nicholls schrijft heel lekker.


2. Harlan Coben - Caught

Ik lees graag thrillers en Coben is wat mij betreft één van de meesters. Hij heeft alles: verrassende plots, een goede stijl en fijne humor. Zijn laatste Myron Bolitar-boek (Long Lost) viel een beetje tegen, maar Caught was geweldig. Over een presentatrice die pedofielen in de val lokt voor haar tv-show en een verdwenen scholiere.


1. David Mitchell - The 1000 autumns of Jacob de Zoet

Onbetwiste nummer één. Mitchell schrijft over Nederlanders in het afgesloten Japanse Deshima rond de 19de eeuw. Prachtig geschreven, interessante personages en een rijk verhaal. Ik had een diep gevoel van spijt toen de laatste bladzijden naderden. Ik had graag nog 100 bladzijden gewild, of nog 1000 herfsten met Jacob. Sla trouwens de recensies over als je dit boek nog wilt lezen, de Volkskrant gaf een belangrijke plotwending weg (dat zou hoog staan in mijn ergernissen top drie: boekrecensies die te veel verraden).

2 opmerkingen:

Katrien zei

plots uit boeken weggeven in een recensie is inderdaad zeer ergelijk, je hebt mijn steun;-)

Corien zei

bedankt voor je top drie, Ionica. Ik ga ze lezen! Misschien kun je een bevallingsfoto's top drie insturen, die heb ik nog niet gezien.