vrijdag, december 31, 2010

De top drie van Alexander: documentaires

Kunnen alleen vrouwen dit jaar een top drie insturen? Nee, gelukkig is er ook Alexander nog. Met een top drie van beste documentaires.

1. De leugen (Robert Oey)
Wat is de waarheid rond de paspoortaffaire van Ayaan Hirsi Ali? Robert Oey onderzoekt het door de betrokkenen te laten denken, spreken en zingen. Je weet niet wat je overkomt: terwijl ze overduidelijk geënsceneerd zijn, komen de zangstukjes overrompelend oprecht over, misschien wel het oprechtst van alles. Bijzonder, bijzonder, bijzonder.
http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/l/de-leugen.html


2. Janine (Paul Cohen)
Begint met het intense, muziek-meevoelende gezicht van Janine Jansen. Dan ben je al verkocht: dit is een vrouw die doet wat ze het allerliefste doet, maar in de film de grenzen van haar kunnen bereikt. De (niet gespeelde!) scène waarin de pr-mannen haar glossy plannen schrijnt en kromt de tenen: 'Er moet ook shopping in, en iets met gadgets!'
http://weblogs.vpro.nl/nff/2010/09/25/trailer-janine-van-paul-cohen/


3. Kings of Pastry (D A Pennebaker & Chris Hegedus)
Mannen die vier jaar lang toeleven naar de grootste patissierswedstrijd ter wereld, om MOF (Meilleur Ouvrier de France) te worden: het walhalla in de banketbakkerwereld. Op de driedaagse wedstrijd kan nog alles gebeuren, en vooral: alles misgaan, zeker als het op de uiterst breekbare suikerwerksculpturen aankomt.
http://www.hollanddoc.nl/televisie/holland-doc--kings-of-pastry.html

3 opmerkingen:

Ionica zei

Die King of Pastry documentaire is werkelijk briljant! Heel ontroerend ook. Ze hebben ook precies de juiste mensen gekozen om te volgen.

Ingrid zei

En komende week op tv, zowel op NL als op België!
Dinsdag 4 januari op NL 2 om 13.15 uur en woensdag 5 januari op België 2 (Canvas) om 22.30 uur.

Alexander zei

'De leugen' is te bekijken via de link en 'Kings of pastry' staat ook op Uitzending Gemist!