maandag, november 22, 2010

Vallende kwartjes

Een hectare is anderhalf voetbalveld. Simpel. Zo leg je eenvoudig uit hoe groot iets is. Maar hoe leg je bijvoorbeeld uit wat een druk is van 850 kilo per vierkante meter? 'Dat is vergelijkbaar met honderd op naaldhakken ronddansende olifanten.' Een schitterend beeld, maar iets minder helder. In het boek Vallende kwartjes gaan Ionica Smeets en Bas Haring op zoek naar ingewikkelde zaken die op een heel heldere manier worden uitgelegd. Soms in de vorm van een heel heldere uitleg, soms in de vorm van proefjes.

Dat laatste is opmerkelijk, want zowel Bas als Ionica hebben normaal gesproken een hekel aan proefjes. Daarom staan er alleen de beste experimenten in die elke kluns kan doen en die écht iets uiteggen. Zoals de proef in het volgende filmpje...Ook de onderstaande dialoog uit de Daily show komt er in voor, omdat het buitengewoon grappig én leerzaam is:

The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
Tom Zoellner
www.thedailyshow.com
Daily Show Full EpisodesPolitical HumorRally to Restore Sanity


Kortom, Vallende kwartjes is, zeker met de feestdagen voor de boeg, een absolute aanrader voor elke zichzelf respecterende wetenschapsliefhebber. Maar liefst 224 bladzijden puur leesplezier voor slechts 14.95! Leuk om weg te geven, maar ook om zelf te lezen onder de kerstboom.

P.S. Ionica, we moeten nog even afrekenen voor deze advertentie. Als ik de millimeter- en pixelkosten optel bij mijn copytarief kom ik op een bedrag van 24.395 euro (excl. BTW). Sien zal een dezer dagen contact met je opnemen om het bedrag te incasseren.

2 opmerkingen:

Ionica zei

Vergeet niet te vermelden dat er in dit boek ook een fragment uit het onvolprezen Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden staat, een stukje dat mooi laat zien waar wetenschap over gaat.

Tex heeft net even met Sien gebeld over de betaling en hij zei dat ze accoord ging met "un lekkur groot bot om op te bijtuh". Ik neem aan dat dit dan inclusief btw is.

Jan Paul Schutten zei

Onbetrouwbaar rotbeest. Het dier is inmiddels op staande voet ontslagen.