zaterdag, november 06, 2010

http://


Dit is Tim Berners-Lee. En het feit dat jullie dit tekstje nu van een computerscherm lezen en niet via een door mij gedrukte en geposte brief danken we aan deze man. Hij is namelijk verantwoordelijk voor internet. Hij heeft het allemaal bedacht. Op een goede dag zouden we hem daar dankbaar voor zijn. En dat zijn we natuurlijk ook.

Maar op een kwade dag... vergeven we hem niet dat miljoenen mensen op aarde vroeger honderden keren http:// moesten intoetsen om op een bepaalde pagina te komen. Want ook dát heeft Tim Berners-Lee bedacht. En daar is hij zelf ook niet is trots op. Dat was namelijk helemaal nergens voor nodig. Zeker die dubbele slash forwards niet. Hij vond het gewoon wel interessant staan. En daarmee creëerde hij een monster. Een monster van twee schuine streepjes.

5 opmerkingen:

Ingrid zei

Hé wat leuk, dat wist ik niet. Alleen: waar staat 'http' voor? Betekent dat nog wel iets, of verzon hij dat ook zomaar?

Jan Paul zei

Ja, dat had ik er natuurlijk bij moeten zetten: Hypertext Transfer Protocol (HTTP). Maar in plaats van 'http://' hadden we dus H: kunnen zetten. Scheelt bijna niets.

Maar in de vooruitgang der mensheid heeft het miljarden keren tijd gekost. Tijd die ook aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem, koude kernfusie en recensies van 'Superslimme dieren' besteed had kunnen worden.

ted zei

Maar tegenwoordig hoef je er toch geen http:// meer voor te zetten? Als je gewoon intikt: www.het adresdatjewilt dan kom je er ook. Nou ja, niet als je "hetadresdatjewilt" intikt, natuurlijk, want dat is geen adres. Maar wel als je bijvoorbeeld daar "tedvanlieshout" invult. Nou ja, niet als je er geen achtervoegsel achter zet, want dan kom je er niet, maar wel als je er .com of .nu achter zet. Dan wel.

Jan Paul zei

Nee, tegenwoordig hoeft het niet meer. Maar vroeger wel. En als ik al die keren dat ik die overbodige tekens intoetste bij elkaar optel kom ik aan een enorme hoeveelheid tijdverlies. Zonder dat tijdverlies waren mijn volgende boeken Kinderen van Beek-Ubbergen, De vrolijke avonturen van Kabouter Plikkeplak en Atoombommen knutselen voor peuters al lang af geweest.

Jeugdbib Ham zei

Aan de galg, die man! Maar dat is nog niks vergeleken met de verschrikkelijke misdaad die de uitvinder van het apenstaartje heeft begaan. Dat kán je namelijk niet gewoon typen met één hand. En dat heeft me al heel wat frustraties opgeleverd als ik net mijn neus wou krabben.