zaterdag, oktober 09, 2010

Over een raar voorval tijdens een van mijn lezingen

De hamerhaai op jacht naar lekkere plankton.

Lezingen geven en signeren in Zuid-Limburg. Heel fijn. Drie dagen met aardige collega's op pad. Nog plezanter. Net een schoolreisje. Maar nu is het voorbij. En ik zit nog met een bizar voorval tijdens een lezing. Het ging zo.

Mijn lezing gaat over Superslimme dieren. En om te bewijzen dat het écht een mooi (zoek alle synoniemen van het woord 'leuk' in dit stukje) boek is heb ik een onderdeel waarbij de kinderen willekeurige getallen tussen de 7 en 126 mogen noemen. Dan vertel ik over de bladzijde met het corresponderende getal. Bij bladzijde 85 kwamen we onder andere bij de hamerhaai. De hamerhaai gebruikt elektriciteit om prooien te vinden, zoals wij allen weten.

'Jamaar een hamerhaai eet plankton, meneer,' roept een jongen ineens.
'Welnee,' zeg ik. 'Hij heeft toch tanden? Daar kun je geen plankton mee eten. En plankton kun je toch ook niet met elektriciteit vinden? Dat is veel te klein.'
'Meneer. Hamerhaaien eten plankton.'
'Nee, echt niet.'
'Echt wel.'
'Echt niet.'
'Echt wel.'
'Hoe weet je dat zo zeker dan?'
'We hebben net een werkstuk gemaakt over hamerhaaien.'
'Over deze hamerhaaien?'
'Ja.'
'Met zo'n rare kop?'
'Ja.'
'En in dat werkstuk staat dat ze plankton eten?'
'Ja.'
'Wat voor cijfer hadden jullie?'
'Een negen.'
'Goe-oed. Wie van jullie weet nog een getal onder de 126? .... 103? Eens kijken. Aah, dat gaat over de chimpansee Congo. Die maakt zulke mooie schilderijen dat kunstenaars als Andy Warhol en Pablo Picasso duizenden dollars voor zijn werk over hadden.'

Tja, wat moest ik? Zeggen dat ze eigenlijk een onvoldoende moesten hebben omdat ze verkeerd gegoogeld hadden? Lijkt me niet. Als het nog een keer gebeurt dan heb ik een antwoord klaar. Dankzij Maren Stoffels heb ik het iPhone-spelletje Hungry Shark. En daar jaagt een haai (helaas geen hamerhaai) op vissen en mensen. Dat laat ik ze de volgende keer zien. Samen met een foto van de walvishaai.

1 opmerking:

Monique Engel zei

Vast in de war geweest met een walvishaai...