woensdag, oktober 27, 2010

Nog een keer twee dingen tegelijk doen

Ghislaine schreef heel terecht dat multi-tasken alleen mogelijk is als één van de handelingen geautomatiseerd is. Zo is het een makkie om handtekeningen te zetten terwijl je tot twintig telt. Dat is geautomatiseerd. Daarentegen is het juist weer heel lastig om je naam in spiegelschrift te schrijven terwijl je aan het tellen bent. Dat is niet geautomatiseerd. Je doet in beide gevallen bijna hetzelfde, maar je gebruikt er toch andere hersendelen voor. En vrouwen zijn er even slecht in als mannen. Maar je kunt je er in trainen en sommige mensen zijn er heel goed in.

Waar komt de mythe dan vandaan? Geen idee. De meest genoemde verklaring is dat de hersenhelften van vrouwen beter met elkaar kunnen communiceren omdat hun hersenbalk dikker is. De hersenbalk verbindt namelijk beide hersenhelften. Het enige probleem is: de hersenbalk van vrouwen is net zo dik als die van mannen. Relatief is hij wel iets dikker omdat vrouwen gemiddeld kleinere hersenen hebben. Maar bij mannen met kleine hersenen is de hersenbalk ook relatief iets dikker. En mannen met kleine hersenen kunnen niet beter multi-tasken dan mannen met grote hersenen.

Is er dan helemaal niets waar van de mythe? Misschien toch wel. Er gloort weer hoop voor multitaskende vrouwen. Aan de universiteit van Hertfordshire is een experiment gedaan waaruit bleek dat vrouwen toch minder slecht waren in bepaalde gelijktijdige opdrachten dan mannen. Er is tot nu toe alleen nog geen wetenschappelijke publicatie over verschenen. Dit filmpje komt overigens weer van een man:

3 opmerkingen:

bibi zei

Schrijven in spiegelschrift en tegelijk tellen gaat bij mij net zo makkelijk als gewoon schrijven en tellen. Ben ik dan een supervrouw, of een superschrijver?

Jan Paul zei

Alletwee misschien? Zeker als je straks én de was strijkt én het huis schoonmaakt.

Bibi zei

Moet ik daarbij ook tellen?