dinsdag, oktober 26, 2010

Kunnen vrouwen beter multitasken dan mannen?

Weer een fragmentje uit 'Iedereen is gek!':

Er wordt vaak beweerd dat vrouwen beter verschillende dingen tegelijk kunnen doen dan mannen. Je ziet ze dan ook vaak bellen tijdens het strijken of lippen stiften als ze met de auto in de file zitten. Maar kunnen vrouwen dat ook echt beter? Nee. Mannen en vrouwen zijn even belabberd in het doen van twee dingen tegelijk. Het probleem is alleen dat we het zelf niet doorhebben. Iemand die blind geboren is kan moeilijk raden wat ‘zien’ nu precies is. Hij weet letterlijk niet wat hij mist. Zo is het met mensen die verschillende dingen tegelijk doen ook. Die hebben zelf niet door hoeveel slechter ze hun werk verrichten. In het verkeer gaat het bijvoorbeeld heel vaak mis. Vier van de vijf ongelukken gebeuren doordat een bestuurder twee dingen tegelijk aan het doen is.

Doe de test maar eens:

Noem de kleuren zo snel mogelijk op.Blauw Rood Groen Groen Geel

Rood Geel Blauw Rood Blauw

Geel Blauw Groen Geel Groen

Blauw Rood Geel Rood Blauw

Geel Groen Rood Blauw Geel


Makkie toch? Maar noem nu de kleuren waarin de woorden geschreven staan. Dus niet de woorden zelf:

Groen Rood Blauw Groen Blauw

Geel Rood Blauw Rood Groen

Rood Groen Blauw Geel Geel

Groen Geel Geel Rood Blauw

Rood Groen Geel Groen Rood
Tja. Dat is een stuk lastiger. Als je het foutloos wilt doen doe je er ongeveer vier keer zo lang over. Terwijl je maar twee dingen tegelijk doet. Je kunt het wel trainen. En dan ben je tot bijzondere dingen in staat. Zoals dit meisje dat de decimalen van π opnoemt terwijl ze boeken op haar hoofd balanceert en een rubikspuzzel oplost. Ik kan overigens geen van drieën.Mannen kunnen trouwens wel iets beter dan vrouwen: zich focussen op één ding tegelijk. Daarom zie je vooral mannen nogal monomaan postzegels, bierflesjes of sigarenbandjes verzamelen. Voor vrouwen is dat veel te saai.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Als twee taken geautomatiseerd zijn, kan je ze prima tegelijk doen, zoals: zingen en afwasse, lopen en praten. Als het iets moeilijker wordt, kan het alleen als het om verschillende handelingen en zintuigen gaat, zoals piano spelen en muziek lezen. Het gaat niet als je bij twee dingen echt je hoofd moet houden, zoals een moeilijke verkeerssituatie en bellen (bron: www.elsevier.nl/web/Stijl/Gezondheid-Gezin/Gezin/57411/Multitasken-Alles-tegelijk-doen-werkt-niet.htm)

Mark zei

En iemand die kleurenblind is, komt niet door de test :-). Ik stel een andere test voor, noem de taal waarin het woord geschreven is:

Frans German Holandés Spanisch 法國

Nadeel van deze test is dat je wel je talen moet beheersen.