zondag, september 05, 2010

Superslimme dieren


In 2001 had ik nog nooit een kinderboek geschreven. Wel boeken in opdracht met daarin hoofdstukken voor kinderen. Bij de research voor een van die boeken – voor Center Parcs – stuitte ik op wel heel bijzondere kennis: planten kunnen wel degelijk communiceren. Mieren gebruiken hun zusje als lijmpot. En dieren kunnen zichzelf in veel gevallen genezen. Waarom wist ik dat niet? Waarom las ik dat nooit ergens? Dat moest in een boek. Ik was alleen geen Dekkers, Attenborough of Morris, dus een boek van mij voor volwassenen zou niet veel kans van slagen hebben. Een kinderboek daarentegen...

Ik schreef een brief met een concept en wat tekstvoorbeelden naar twaalf uitgevers. Tien daarvan zeiden 'nee.' Een zei 'ja'. En een zei 'misschien.' Die 'misschien' was Querido. Ze vonden het idee te breed. Ik moest me meer richten op één onderwerp en dan zou het iets voor ze zijn. Uiteindelijk bedacht ik het idee voor 'Ruik eens wat ik zeg.' Toen moest ik een proefhoofdstuk schrijven om te laten zien dat ik kon schrijven. In de eerste versie deed ik alles verkeerd wat ik maar verkeerd kon doen. Dat was fijn, want daardoor wist ik in de tweede versie precies hoe het wel moest. En die werd dan ook goedgekeurd. Daarna ging het snel.

Maar dat allereerste boekidee was altijd aan me blijven knagen. Dat was toch eigenlijk hartstikke leuk? Moest dat er niet toch gewoon komen? Ik stelde het een paar jaar geleden voor bij Kluitman en ze waren meteen enthousiast. Ik ben gaan schrijven, vervolgens zijn er kosten noch moeite gespaard om er een prachtig boek van te maken en nu ligt het er. Veel beter dan ik het tien jaar geleden had kunnen maken. Gods greatest gifts are unanswered prayers.

Morgen presenteer ik het boek op Manuscripta en over twee weken is het te koop bij iedere zichzelf respecterende boekwinkel.

6 opmerkingen:

Frijs zei

Gefeliciteerd!
Sommige mensen zijn ook superslimme dieren!
Succes en veel plezier op Manuscripta!

Ingrid zei

O wat fijn. Lekker ruim op tijd voor KBW en Sint. Waar kan ik mijn stapeltje laten signeren?

Ionica zei

Nu maar hopen dat mijn moeder er ook één voor mij heeft besteld!

ps Wat een leuk dier naast die vos trouwens. Volgens mij heb ik die wel eens in het wild gezien in de binnenlanden van Borneo. Beetje schuw beestje, maar superslim.

Almar zei

Het is echt een fantastisch mooi boek! Gaat het kopen! Gaat het kopen!

bibi zei

@Ionica: in de binnenlanden van Borneo ook al? Ik stond vanochtend op en dacht gut ...

Mark zei

Ik kan me nog herinneren dat je het hierover had, op een verjaardagsfeestje lang geleden. Dat je kinderboekenschrijver wilde worden, maar dat dat heeel erg moeilijk was. Niet slecht gedaan voor een schuw maar slim beestje uit de binnenlanden van Borneo ;-). En fijn dat dromen weleens uitkomen.
Ik ga je boek zeker kopen!