maandag, september 20, 2010

Alice Neel II

Hartley, haar jongste zoon. Als je voor het schilderij staat kun je bijna het zweet onder zijn oksels ruiken. Die peinzende blik is kenmerkend voor Alice Neel. Wie voor haar poseerde vertelde en dacht na.


Alice Neel was dus een artist's artist. Het werk dát ze verkocht ging vaak naar collega's die zelf ook nauwelijks een cent te makken hadden. Het werd dus geruild tegen hun werk of voor een vriendenprijs verkocht. Daarnaast was haar werk zeker voor die tijd erg ontoegankelijk. Ze schilderde haar objecten bij voorkeur naakt en confronterend en, nogmaals, spaarde hen niet.

Warhol was al niet zo trots op zijn lichaam, maar al helemaal niet nadat hij door een ex-medewerkster was neergeschoten. Neel kreeg hem toch zover dat hij met korset en ontbloot bovenlijf poseerde. Andy Warhol is tientallen keren geportretteerd, maar vond dit met afstand het beste portret.


Veel oud werk is er niet van Alice Neel. Haar werk is twee keer vernietigd. De eerste keer door een minnaar die dacht dat ze een ander had. De tweede keer door de Amerikaanse overheid. Om toch rond te kunnen komen maakte ze deel uit van een overheidsprogramma dat Works Progress Administration heette. Een subsidiefonds gaf haar en andere kunstenaars zoals Willem de Kooning opdracht om schilderijen te maken. De onderwerpen en stijl werden grotendeels door de overheid bepaald. Neel moest wel meedoen, want anders kon ze niet rondkomen. De schilderijen waren eigendom van de overheid en zijn later voor een cent per kilo verkocht aan een schroothandelaar.

Doordat ze steeds meer bewonderd werd door critici en collega's kreeg ze aan het eind van haar leven eindelijk waardering. Haar kleinzoon portretteerde haar in een film waarin vooral haar zoons aan het woord komen. Zoons die zo'n hekel hadden aan haar levensstijl dat ze coute-que-coute rijk en rechts wilden worden.De film schijn je via iTunes te kunnen downloaden als Podcast, maar mij is het niet gelukt. Wel kun je meer van haar zien en over haar lezen op deze site: http://www.aliceneel.com/gallery/.

3 opmerkingen:

Gina zei

heb met twee verschillende iTunes log-ins geprobeerd, maar ik kon het nergens vinden. wel iets van een museum en nog wat algemeens. ben wel benieuwd en blijf het zoeken. indien gevonden, laat ik het ff weten.

Jan Paul zei

Er is een Podcast van het Museum of Fine Arts in Boston. Maar als je die downloadt gebeurt er niets.

Pascale zei

Jee, mooi zeg. Je blijft er naar kijken. Sommige geportretteerden worden bijna een open boek. Deze hier, haar ex, die toen nog geen ex was (maar je kunt al zien dat het een ex gaat worden): http://bit.ly/9d45Px

En deze vind ik ook heel mooi: http://bit.ly/defv5j