zondag, augustus 15, 2010

Mexicaanse rodebonensalade

Pakweg vijftien jaar geleden haalde ik een suffig receptenbewaarboekje uit een dito Libelle. Een boekje met alleen maar bonenrecepten. Iets wat in die tijd ongelooflijk onhip was. Samen met andere 'handige' bewaarboekjes, onmodieuze T-shirts en de grote voorraad ansichtkaarten die ik vanaf begin jaren tachtig heb bewaard, ging dat stoffige boekje, onder het motto 'misschien kan ik er ooit nog eens iets mee', ongelezen mee met alle verhuizingen.
Langzamerhand raakten bonensalades weer een beetje in de mode, en dan met name de hippe Mexicaanse variant. Het Libelleboekje werd uit een doos opgeduikeld en ik maakte, pakweg vijf jaar geleden, de vegetarische Mexicaanse rodebonensalade.
En je raadt het nooit: deze is hard op weg een klassieker te worden in ons huishouden!
Om je helemaal over de streep te trekken: mijn Vlaamse schoonmama vindt hem ook heerlijk (en dat wil wat zeggen!).
Natuurlijk wil ik jullie het recept, waarvan ik vermoedelijk de enige bezitter ben, niet onthouden. Zo ben ik wel weer. Hier komt ie dan:

Rodebonensalade met appel
(Recept voor vier personen)

Snijd 2 appels en 2 rode paprika's in staafjes en schep er 4 blikken uitgelekte kidneybonen (à 400 g), 2 zakjes salademix (croutons met nog wat erdoor), 4 el geraspte kaas, de kleingescheurde bladeren van 1 krop Romaanse sla en een sausje van 3 el limoensap, 3 el gehakte koriander, 6 el maisolie, 4 el mayonaise, 3 tl ketoembar (gemalen korianderzaad), 2 tl poedersuiker, zout en peper door.
Garneer met nacho's en partjes limoen.

Lucienne van Luciennes taalblog.

1 opmerking:

Jan Paul zei

Ik sluit me bij je Vlaamse schoonmama aan. Lijkt me heel lekker!