zondag, augustus 15, 2010

Kip, ik heb je!

Het is weer spannend in ons dorp. Maanden geleden dus het incident met de das in een vossenstrop, daarna allerlei andere dingen die het daglicht niet konden verdragen. Momenteel loopt er weer iets vreselijks, Vlaamse vogelvangers zijn illegaal bezig om jonge vogeltjes in netten en kooitjes te strikken. Maar de UAB (anti-stropersbrigade) houdt de boel goed in de gaten en patrouilleert hier regelmatig, controleert bosjes en struiken op illegale stroppen en meer wat dies zij.

Er is ook leuk nieuws. Gisterochtend kwam ik boerin Marie-Therese tegen tijdens een wandeling met de honden. Het was iets voor achten. De mist trok net op en het zonlicht liet zich langzaam blikken. Marie-Therese vertelde me een heel verhaal waarvan ik maar de helft begreep, ze praat snel en veel. In het Frans. Waals. Meestal is de strekking me wel duidelijk. Maar ik leer er geen nieuwe woorden door. Alhoewel. Nourriture. Dat staat nu goed in mijn geheugen gegrift.

Marie-Therese haalde vervolgens iets uit haar wijde broekzak. Het was in papier gewikkeld. Een piepklein kuikentje. Door de moeder genegeerd. Nu verzorgt zij het diertje, in de hoop dat deze zo gered kan worden. Letterlijke en figuurlijke warmte. De zon deed goed mee voor deze foto.

Er is nog meer goed nieuws. De tweede das die in een strop werd aangetroffen en die maandenlang in het Wildlife centrum Opglabbeek is verzorgd, is terug in de natuur.

Voor een filmpje, klik HIER

(Gina)

4 opmerkingen:

Natuurlijk Evenwicht Equilibremael zei

Bij deze het verhaaltje over de twee dassen: Das terug vrijgelaten

Jan Paul zei

Gisteren waren we in Arles waar ze vele malen trotser op het stierenvechten zijn dan op Van Gogh.

Gina zei

bah, het is toch onbegrijpelijk, dat mensen dat kunnen waarderen en als entertainment zien. ben nog steeds geen fulltime vegetarier, maar een dier voor de lol doden of gebruiken ter vermaak, nee. helaas zijn er nog veel mensen die een dier als minderwaardig beschouwen.

maar ik las in de VPRO-gids van vorige week een reportage over een cursus communicatie met dieren. daar kwam telepathie aan te pas en ja, sommige passages in dat artikel gaven me een ongemakkelijk gevoel. het plaatst communiceren met dieren meteen in een slecht daglicht, alsof je dan een randdebiel bent.

Dit is de dame in kwestie: http://www.telepathietussenmensendier.nl/

Twee VPRO-gids redacteuren gingen er op cursus.

Gina zei

JAAAAA, ZE HEBBEN ZE GEPAKT VANOCHTEND! sorry voor het schreeuwen, maar de Vlaamse vogelvangers zijn vanmorgen op heterdaad betrapt en in de handboeien afgevoerd. Drie jeeps van de U.A.B. kwamen met sirenes aan en hebben de vader, een schoolmeester notabene! en zijn zoon gearresteerd. De boerin zit nu hier en praat honderduit. Mijn Frans-Nederlands woordenboek maakt overuren :-)