zaterdag, augustus 21, 2010

De grote vriendelijke reuzen

Elke avond kregen we bezoek van een hoornaar, een angstaanjagende superwesp. De kans dat het telkens hetzelfde beest was was natuurlijk klein, helemaal toen we ontdekten dat er een nest in de schoorsteen van ons huis zat. Een makkelijkere manier om ze te verdelgen bestond er niet, dus we hebben bij 33 graden maar de kachel aangemaakt. Dat hielp. Een beetje. De monsterlijke beesten vlogen in paniek om de schoorsteen en konden voorlopig niet terug. Toch bleken het sterke dieren, want de volgende ochtend waren ze toch weer terug. Weliswaar niet meer met zoveel, maar toch. Weer de kachel aan. Zelfde verhaal. Hoe moest dit nou verder? We konden toch moeilijk elke dag de kachel aanzetten bij deze temperaturen?

Internet zou wel raad bieden. Daar las ik dat hoornaars in je tuin eigenlijk een zegen zijn. Je hebt geen last van ze (dat klopte: een keer wuiven en ze zijn weg; probeer dat maar eens met een fruitvlieg). Belangrijker nog, ze verjagen alle andere insecten. En inderdaad, nu we de kolonie gedecimeerd hadden waren er ineens veel meer agressieve wespen en andere steekbeesten. Dus nu zwaaien we vriendelijk naar onze grote vliegende vrienden en laten we de kachel met rust.

1 opmerking:

Gina zei

haha leuke bijdrage, ja, dat gevoel ken ik ook. we hebben een kolonie hommels en/of bijen in de grond, onder het perkje van de vlinderboom. het is best lastig om ontspannen in een tuinstoel te hangen met hun landingsbaan vlak naast je. ook voor de honden is het geen lolletje. maar er zijn al zo weinig bijen. dus toen besloten we onze zitplek te verplaatsen, zodat de bijen en hommels (moet wel nog uitzoeken hoe dat zit, of hommels en bijen een woonplaats delen, maar het waren eerst hommels en daarna van die kleine bijtjes).

gek he, dat we bang zijn voor van die enge kleine diertjes die achteraf helemaal niet zo eng blijken te zijn, en zelfs nuttig.

en het is een mooi leerproces om stap voor te stap ECHT kennis te maken met de natuur en de beestjes om on heen, zowel zoogdieren als insecten.