maandag, augustus 30, 2010

Bloemkoolsoep van ingrid



Dit keer een recept van Ingrid: bloemkoolsoep. Er is ook een Spaanse variant van dit recept uit het plaatsje Villariba waarbij de inwoners op de jaarlijkse Día Coliflóres alle ingrediënten naar elkaar smijten en het resultaat uit elkaars kleren zuigen. Hier de iets saaiere Nederlandse variant:

Benodigdheden:
1 bloemkool
2 middelgrote kruimige aardappelen
2-3 uien
2 bouillonblokjes
een lekkere klodder crème fraîche / Blue Band Finesse
blauwe kaas naar smaak
2 eetlepels olie
1 liter water
staafmixer
grote soeppan

Bereiding:
Doe de olie in een grote soeppan en zet het vuur zacht aan.
Schil en snijd de aardappelen en snipper de uien.
Was de bloemkool en snijd in kleine roosjes.
Gooi de gesneden blokjes aardappel en ui in de olie om te fruiten en roer onderwijl steeds even door.
Doe de bloemkool erbij en roer door.
Doe de bouillonblokjes met ca. 1 liter water erbij (tot groenten net onder staan).
Laat ca. 15 minuten zachtjes pruttelen met deksel op de pan.
Soep pureren met de staafmixer.
Voeg de blauwe kaas toe naar smaak en laat smelten (even proeven of de soep niet te zout wordt, dit kun je bijsturen met de crème fraîche/Blue Band Finesse) .
Voeg de crème fraîche toe en roer door.
Lekker met brood uit de oven, bijvoorbeeld notenbrood.

Tip: Wil je een dikkere soep, gebruik dan een extra aardappel. Wil je juist een dunnere soep, gebruik dan 1,5 liter water en 3 bouillonblokjes.
Tip 2: Vind je witte soep saai? Gebruik dan een groene bloemkool of broccoli.
Tip 3: Hou je niet van blauwe kaas? Elke pittige kaassoort is hier lekker bij. Je kunt de kaas ook op de soep raspen en zo presenteren.

Geen opmerkingen: