maandag, augustus 02, 2010

Black Bean Burgers (of Black Bean Sweet Chilli Notdogs)

Ons basismateriaal vandaag is: zwarte bonen.


Zwarte bonen. Onze kleine proteïnerijke vriendjes uit de natuur. De hartigste soort bonen die ik ken en daarom zo ontzettend geschikt voor zo'n beetje alles van salades tot stoofschotels.

Voor twee personen:

Blikje zwarte bonen, kleine rode ui, halve rode paprika, twee tenen knoflook, chilipoeder, komijnpoeder (naar smaak, met chili ben ik zuinig, met komijn royaal), een ei, een flinke schep paneermeel en een flinke scheut Thaise Sweet Chilisaus.

Alles in de blender, zodat er een stevige klodder meuk ontstaat. Op bakpapier tot burgers kneden (ik gebruik een pvc-kookring om ze mooi rond te maken) en twintig minuten in de oven op zo'n 180-200 graden.

Heerlijk met tomatensalsa en guacemole, maar met nog wat extra sweet chilisaus en verse korianderblaadjes zijn ze net zo lekker. Gewoon mayonaise, sla, tomaat en tomatensaus kan natuurlijk ook. Ze hoeven niet eens per se op een broodje. Je kunt ze in een worstvorm maken en in een wrap doen met al die ingrediënten en nog wat komkommer, tomaat of een beetje veldsla. Dan noem je ze Black Bean Chilli Notdogs.


10 opmerkingen:

Pascale zei

Seht gut aus. De bietjeshummus en auberginekaviaar waren trouwens ook erg lekker.

Wat is een pvc-kookring? Kun je daar ook een omgekeerd glas of kommetje voor gebruiken, net zoals je koekjes uitsteekt?

Jan Paul zei

Gewoon een afgezaagd stuk PVC-buis, zoals de oude rioolafvoer die ik bij een gesloopt bejaardentehuis vond. Lenen?

Een kommetje kan natuurlijk ook. Maar met een ring kun je het mooi plat drukken.

Ionica zei

Lekker! Ga ik denk ik deze week maken met frietjes.

Mijn vriend vroeg trouwens gisteren of ik nog meer boeken van Jan Paul Schutten in huis had. Hij bleek mijn leuke non-fictie plank ontdekt te hebben (waarschijnlijk doordat we net een nieuwe boekenkast hebben).

Slimme dieren komt eind september, toch? En wanneer komt dat hersenboek ook alweer?

ted zei

Als je een ouwe rioolbuis gebruikt, zou ik hem eerst even afspoelen.

Jan Paul zei

Ik kan spoelen tot ik een ons weeg, Ted. Maar dat bejaardentehuis gaat er nooit helemaal uit. Geeft toch een apart extra aroma.

Ionica, mag ik je vriend complimenteren met zijn verfijnde en exquise smaak. Superslimme dieren komt in september uit en Iedereen is gek in oktober in België en in het voorjaar in Nederland.

Pascale zei

Nou, als je 'em even missen kan, graag! Black Bean Burgers met een vleugje eau de cologne en steunkous, lekker man.

En wanneer kwam het vogelboek ook alweer? Of is dat Superslimme dieren?

Jan Paul zei

Het vogelboek komt ook in het voorjaar uit, bij Querido.

Corien zei

Wij gaan ze morgen uitproberen. Mijn zoons klaagden onder het eten dat ik de Meatless Mondays vergat. Ze vinden het alleen geen goed idee om het gehakt te vervangen door bonen. Ik zal uiterst sneaky te werk moeten gaan.

Jan Paul zei

Dat wordt spannend Corien... Maar zwarte bonen smaken zoveel lekkerder dan gewone bonen dat het vanzelf goed komt.

Corien zei

KNEDEN zei je? Ik heb de smurrie in een taartvorm gegoten. Er steken nog wat stukken beschuit bovenuit, want ik had geen paneermeel in huis. Het ruikt wel erg lekker inmiddels. Ik denk dat ik dit aan ga prijzen als de bouwvakkersburger.