maandag, augustus 09, 2010

Appel met camembert


Het is dan wel geen hoofdgerecht, maar wel het lekkerste voor- of nagerecht dat ik ken. Volgens heb ik het idee gejat van Joop Braakhekke toen hij nog op tv kookkunstjes deed.

Ingrediënten: grote zoete appels (1 appel per twee personen), bruine basterdsuiker, camembert, rode wijn, walnoten, boter.

Schil de appels en haal de klokhuizen eruit met een appelboor. Snijd de appels in vier lekkere dikke rondjes. Verhit wat boter in een koekepan. Druk de appelringen in de bruine basterdsuiker en laat de ringen dan even in de koekepan (af en toe omkeren) carameliseren (paar minuten).
Haal de ringen uit de pan. Leg op de ringen plakken camembert (niet te zuinig) en plaats daarop weer een andere gecarameliseerde ring. Het geheel doe je voor een paar minuten maar in een voorverwarmde oven, zodat de camembert een beetje kan smelten (niet helemaal). In de tussentijd gooi je bij de boter en de suikerresten in de pan een handjevol walnoten (beetje stukmaken). Daar plemp je een flinke scheut rode wijn bij (sist lekker) en je laat even de alcohol vervluchtigen. Het mengsel giet je daarna over de appel-camembert-torentjes.

Eventueel kun je er ook nog wat vanille-ijs bij doen.
Heerlijk! Coen Peppelenbos

3 opmerkingen:

Ionica zei

Wauw, dat klinkt echt extreem lekker. Volgens mij heb je het kookboek nu al gewonnen!

Jan Paul zei

Lekker! Zonder ijs tel ik hem toch als voorgerecht. Nagerechten maken minder kans omdat die per definitie vegetarisch zijn.

Op chipolataworstjespudding en Hemaworstvla na natuurlijk.

coen zei

@ Ionica: het boek zou dan naar Joop Braakhekke moeten gaan.
@ Jan Paul: voor een nagerecht is het ook net ietsje te machtig weet ik uit ervaring.