dinsdag, juli 27, 2010

Grieks gehaktbrood

Shit. De bosuitjes vergeten.


Als ex-carnivoor heb ik zo nu en dan nog een flinke behoefte aan vooral worst en gehakt. Dit recept helpt dan enorm. Het is een vegetarische variant op een bekend recept. En het doet niet onder voor de originele versie.

Nodig:

Twee sneetjes oud brood
Twee pakken nepgehakt (Vivera, Tivall)
Bosuitjes, fijngehakt
Een courgette, in heel kleine blokjes gesneden
Een rode paprika, in kleine stukjes
Drie teentjes knoflook, fijngesneden
Twee theelepels tijm en/of oregano
Twee ons feta, verkruimeld
Twee eieren
Een klein blikje tomatenpuree
Zout, peper, paprikapoeder, komijn
Kerstomaten, gehalveerd
Olijfolie

Week het brood in wat melk of water. Knijp uit en meng het vervolgens met alle ingrediënten, op de eieren na. Je kunt het dan nog rauw proeven en controleren of er nog extra kruiden bij moeten. Als de smaak in orde is, kun je de eieren erbij doen en alles in een ingevette ovenschaal doen. Stevig aandrukken en overgieten met wat olijfolie. Vervolgens in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Je kunt hem koud en warm eten. Er zitten al zoveel groenten in dat je er alleen wat knapperig brood uit de oven bij hoeft te serveren. En een licht gekoelde rode wijn.

6 opmerkingen:

Ionica zei

Wat? Geen specifieke wijntip? (Vraagt de vrouw die voorlopig toch geen alcohol mag drinken)

Jan Paul zei

Een Côte du Rhône, Bois de st-Jean 2007.

Jeugdbib Ham zei

Ook heel lekker met gehakt!

happylivingandlearning zei

Als je toch af en toe behoefte hebt aan vlees... zou je het dan niet eens nemen? Je lijf geeft toch iets aan? Of is dit vloeken in de kerk ;-)

Leuke blog heb je!

Greet zei

Lijkt me erg lekker. Twee vraagjes: voor hoeveel personen is het en hoe lang moet het in de oven?

Jan Paul zei

Greet, het is voor vier personen (of twee Jan Pauls - ik heb er zelfs een ooit helemaal opgegeten, maar ik had die dag niet geluncht). Ik zet hem een uurtje op 180 graden in de oven en bak hem daarna nog even op 220 om hem mooi knapperig bruin te maken.

@ Happylivingandlearning, kan ook best wel eens. Maar voor mij geldt hoe minder hoe beter. En dit recept laat zien dat het ook niet nodig is (echt heel lekker).