maandag, juli 05, 2010

Courgette parmigiana

Er zijn ook Italianen die de courgette/aubergine eerst in een deegbeslagje bakken en dan pas gebruiken, maar dat gaat me te ver. Zowel qua hoeveelheid werk als aantal calorieën.

Een heerlijk zomers gerecht dit keer: courgette parmigiana. Een soort lasagne zonder deeg. De tomatensaus is hier heel belangrijk bij. Als je een recept hebt voor je favoriete saus, dan kun je dat gewoon gebruiken. Ik maak hem zo:

Een beetje boter in de pan laten smelten. Daarin een fijngesnipperde ui glazig bakken. Vervolgens in dezelfde pan een klein blikje tomatenpuree laten 'ontzuren.' Wel zorgen dat hij niet aanbrandt, dan wordt het bitter. Als de puree bijna aanbrandt kan er een blik gezeefde tomaten bij. Doe er meteen wat tijm, oregano en fijn gesneden knoflook (als je bang bent voor een vieze adem kun je twee teentjes meekoken en ze er later uit vissen) bij. Langzaam laten sudderen.

Intussen courgettes (aubergine is ook lekker) in de lengte in plakjes van een halve centimeter dik snijden. Besmeren met een filmlaagje olijfolie en grillen in een grillpan of garen in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Tomatensaus op smaak brengen met peper en zout (en als het dan nog nergens naar smaakt met een vleugje kruidenbouillonpoeder). Een bodempje saus in een ovenschaal gieten. Daarover een laagje courgette. Daarover weer saus, enzovoort. Tot het op is. Afmaken met een dakje van plukjes buffelmozzarella, wat geraspte kaas (grana padano, pecorino of parmezaan) en eventueel wat broodkruimels. Als de kaas goudbruin is, dan is de parmigiana klaar. In de winter kan je in het midden ook nog een laagje béchamelsaus gebruiken om het gerecht wat steviger en romiger te maken.

Lekker met dikke sneetjes wit brood.

Geen opmerkingen: