dinsdag, juni 15, 2010

Voorspellingsonzin

Jahaa. Een goed stel hoor.


Vandaag weer een aflevering van 'Jongen en wiskunde.' Waarom? Om aan te geven dat al die voorspellingen vooraf bij sporttoernooien flauwekul zijn. De kans is namelijk veel groter dat de beste níét wint, dan dat de beste wél wint. En wel hierom. Laten we dit WK als uitgangspunt nemen. Stel dat er een ploeg de beste is. De ploeg is zo goed dat hij na de poulefase gemiddeld 80 kans heeft om van de andere ploegen te winnen (in werkelijkheid zal dat de eerste wedstrijden hoger zijn, en bij de latere wedstrijden lager). De kans dat het elftal de vereiste volgende vier wedstrijden wint is dan nog maar ongeveer 40%: 0.8 x 0,8 x 0,8 x 0.8. De kans is dus zestig procent dat een ander team dan de beste ploeg wereldkampioen wordt.

Als dat zo is, waarom winnen Duitsers, Italianen en Brazilianen dan zo regelmatig? Omdat zij altijd tot de favorieten behoren. En dan is de kans om regelmatig te winnen weer behoorlijk groot. En hoe zit dat bij andere sporten? Waarom winnen Federer en Nadal zo veel? Dat geeft aan wat voor uitzonderlijke klasse zij hebben.

7 opmerkingen:

Lettererf zei

Zie je wel? België wint het WK!

Igor zei

Volgens mij won Nadal gewoon weer Roland Garros hoor.

Jan Paul zei

En nog superieur ook, Igor. Inderdaad een slecht voorbeeld.

Jan Paul zei

Ik heb het maar even veranderd...

ted zei

Zo, de restyling van je weblog ziet er goed uit, Jan Paul!

C. Oranje zei

Waar kan ik solliciteren naar de functie van vaste bezoeker? Ik beschik over een ruime beheersing van de Nederlandse taal en ben tevens lid van het koninklijk huis.

Jan Paul zei

Mevrouw Oranje, u zult spoedig een sollicitatieformulier toegezonden krijgen. Belt u ons vooral niet. Wij bellen u.