maandag, juni 14, 2010

Feijoada

Gruwelijk lekker

'O jee. Vanavond komen Roekje en Balvert eten. En Balvert wil altijd per se vlees.' Geen probleem met dit feijoadarecept. In een echte feijoada voor twee personen gaat negentien kilo speklappen, dertien kilo rundvlees, twee complete hammen, een halve slagerij aan worstjes en een snuit, poten en oren van een varken. Liefhebber kunnen nog wat extra vlees naar smaak toevoegen. Maar deze feijoada is compleet vegetarisch. Gemaakt van vleesvervangers. Het is ons favoriete recept.

Toen ik nog dagelijks vlees at had ik een enorme hekel aan vleesvervangers. En nog steeds halen ze het niet bij het echte werk. Maar in dit recept maakt dat niet uit. De bouillon, kruiden en zwarte bonen geven zo'n intense smaak aan het nepvlees, dat het zo misschien zelfs nog wel lekkerder is. (Vroeger had men het over schijnvlees, klinkt mooi.)

Ik kies hier voor de snelle variant. In de langzame versie gebruik je gedroogde zwarte bonen die je 24 van tevoren hebt laten weken.

Open twee blikken zwarte bonen en laat ze goed uitlekken. In het vocht zit calciumchloride en dat voorkomt dat de bonen zacht worden. Zet de bonen op in wat water en breng ze aan de kook. Doe er dan naar smaak groentebouillonpoeder en laurierblaadjes bij. Lekker laten sudderen met het deksel op de pan.

Verhit wat olie in een andere pan en fruit daarin twee uien met een flinke theelepel komijnpoeder en een iets minder royale hoeveelheid chilipoeder. Kieper er daarna een blik gezeefde tomaten bij en drie fijngesneden tenen knoflook. Flink door laten koken en voortdurend doorroeren zodat alle smaken goed intrekken.

Haal de helft van de zwarte bonen uit de pan en prak deze fijn. Voeg ze toe aan de tomatensaus en laat alles weer even door sudderen. Na vijf minuten kan het tomatenmengsel bij de bonen in de pan. Dit mag dan weer zo'n tien minuten trekken.

Hoe zit het nu met dat nepvlees? Zelf vind ik doormidden gesneden balletjes nepgehakt en schijfjes neprookworst het lekkerst. Dat nepgehakt heeft een stevige structuur en kan wel een uur mee sudderen. De neprookworst moet je pas een kwartier voor het einde bij de zwarte bonen doen, anders kookt hij kapot. De hoeveelheden bepaal je zelf.

Brazilianen eten dit als een rijsttafel met een scala aan bijgerechten. Zoals rijst, schijfjes sinaasappel, geroosterde cassave en een soort boerenkool. Wij eten hem met zelfgemaakte guacamole.

Is er over? De volgende dag warm je alles op en eet je het met wat verse tomaat of komkommer als een wrap.

Kijk, die Brazilianen overdrijven dan weer hè? Dat heeft zo'n gerecht helemaal niet nodig.

4 opmerkingen:

Ionica zei

Klinkt goed! In dezelfde hoek vind ik chili sin carne minstens net zo lekker als chili con carne.

Stefan zei

Het ziet eruit alsof het al eerder al eens gegeten geweest is.

Pascale zei

@Stefan: Amen.

anne zei

stoofpotten zien er al snel uit alsof ze al een keer zijn opgegeten. zeker die met bonen.
Ga het er desondanks zeker een keer op wagen!