maandag, juni 21, 2010

Feesteten

Het wordt warm deze week. Het wordt zomer. Het wordt tijd voor ander eten. In mijn eerste stukje in de meatlessmondayreeks schreef ik over twee regels die van elk vegetarisch gerecht een feest maken: zorg voor umami (hartigheid) en/of de mailllardreactie (krokant korstje). Er is nog een derde: zorg voor een gevarieerd smaakpalet.

Als carnivoor had ik altijd een bloedhekel aan hummus, maar nu ik het zelf vers maak vind ik het een stuk lekkerder. Er zijn twee varianten die nóg lekkerder zijn. Eerst het basisrecept voor hummus:

Pureer een blik kikkererwten, een eetlepel sesampasta (tahin, bij elke biologische winkel te koop), drie tenen knoflook, een flinke theelepel komijn, een handje geroosterde sesamzaadjes, een scheut olijf- of sesamolie en het sap van een halve citroen in de blender tot een mooie luchtige saus. Even proeven en verder op smaak brengen met zout of een van de ingrediënten.

Variant 1: voeg een flinke schep wasabi toe en heel voorzichtig wat japanse sojasaus. De wasabi moet je proeven, de sojasaus mag nooit overheersen.

Variant 2: voeg drie grote gekookte en geschilde bieten toe voordat je pureert. Dit is een Griekse specialiteit en sensationeel lekker.

Bietenhummus


Ook lekker bij dit weer: aubeginekaviaar

Snij een aubergine in de lengte in tweeën en besprenkel met zout en olijfolie. Leg met de open kant onder in een ovenschaal met een bodempje water en gaar in drie kwartier in de oven op 180 graden. Laat daarna afkoelen. Lepel het zachte vruchtvlees uit de aubergine en pureer het met een eetlepel olijfolie, een teentje knoflook, het sap van een halve citroen, een eetlepel munt en wat zout in de blender.

Auberginekaviaar of Baba Ganoush


Lekker met bruschetta: stokbrood geroosterd in de oven met wat knoflook en olijfolie. Bedekt met in stukjes gehakte en uitgelekte tomaat met wat knoflook en peterselie.

Bruschetta


Verder kan er van alles bij: goede olijven, dolma, geroosterde paprikasalade, goede tapenade, gegrilde groene asperges of andere groenten, gevulde peppadew of wat dan ook met turks brood of geroosterde pitabroodjes en een yoghurtsaus.

2 opmerkingen:

Gina zei

ziet er lekker en mooi uit. dat met die bieten ga ik zeker eens proberen!

Pascale zei

De aubergine was vreselijk lekker. Vanavond staat de bietenhummus op het menu, samen met tuinbonen met feta, kropsla en Turkse pides. Kan me niets beters voorstellen op een zomerdag na het strand.