vrijdag, juni 18, 2010

De laatste lezing...

Vooral de lezing op de KMA in Breda over hoe je jezelf verdedigt tegen een vijand met een opgerolde Donald Duck als wapen was een groot succes

De lezingen zitten er op. In september beginnen ze weer opnieuw. Het was een bijzonder jaar. Vorig jaar was de leukste lezing op een zwarte school en de enige niet zo denderende lezing op een elitaire school in een steenrijk dorp. Dit jaar was de leukste lezing op een elitaire school in een steenrijk dorp. Gevolgd door een lezing voor leerkrachten op een school in de Bijlmer. Ook dit jaar was er een minder geslaagde lezing bij, voor een groep 8 die zichzelf te oud vond voor kinderboeken. Hoogtepunten:

  • Kinderen uit Utrecht die in de Kinderboekenweek naar alle drie mijn lezingen daar zijn gegaan.
  • Een schoolklas die voor mij twintig spruitjesburgers had gebakken. (Een dag van tevoren. En in een Albert Heijn-tas bewaard bij kamertemperatuur, zodat het volle spruitjesaroma naar boven kwam toen ik de tas open deed. Ik heb ze allemaal opgegeten. Eerlijk waar. Echt. Heus. Ik lieg nooit. Geloof mij nou maar.)
  • Een jongen die tijdens de lezing vroeg of hij even vijf minuten op het schoolplein mocht rennen omdat hij ADHD had. Toen hij bezweet terug kwam vroeg hij: 'Heb ik nog iets gemist?' en deed weer vrolijk mee.
  • Kinderen die tegen pratende leerkrachten zeiden dat ze stil moesten zijn.
  • Een pakket met bedankbriefjes van een speciale school uit Arnhem en één briefje met daarop de tekst: 'Ik vond er helemaal niets aan. Het kan nooit wat u allemaal vertelde.'
  • Een docent die aan het eind van de les zei: 'Dit is toch niet allemáál echt gebeurd, wat u net vertelde?' (Het verschil tussen fictie- en nonfictieschrijvers is bij meer mensen nogal onduidelijk)


Misschien schieten me er zo nog een paar te binnen. Dan zet ik ze er nog wel bij...

Geen opmerkingen: