maandag, juni 07, 2010

Courgette-ricottataart

Ziet dat er lekker uit of wel? En dan is er ook nog een lekker fris tomatensausje bij...

Ja, in al dat feestgedruis (Griffel voor Bibi) zouden we haast vergeten dat het meatless monday is. Dus vandaag gaan we weer keihard culinair aan de slag. Vandaag een ricotta-courgettetaart met een vers tomatensausje.

In de Italiaanse keuken zijn er allerlei drie-eenheden die op allerlei manieren gebruikt worden. Bekend is de soffrito van ui, peen en selderij die aan de basis van talloze sauzen en soepen staat. Of de combinatie tomaat, basilicum, mozzarella. Een minder bekend trio is ricotta-pijnboompitten en groente. Die groente kan van alles zijn: spinazie, prei, broccoli en dus ook courgette.

Maak zelf een deeg voor hartige taart (heeft in dit geval de voorkeur) of ontdooi plakjes bevroren deeg.

Rasp twee courgettes, roer er flink wat zout door heen en laat het een half uurtje in een vergiet uitlekken. Fruit intussen twee uien in boter. Roer daar de uitgelekte en uitgeknepen courgette bij. Bak dit tot het licht kleurt. Laat even afkoelen en rooster intussen een flinke hand pijnboompitten goudbruin. Roer vervolgens drie- à vierhonderd gram ricotta door het courgettemengsel, gevolgd een snufje nootmuskaat, een half bosje basilicum, twee teentjes knoflook, een kopje diepvriesdoperwten en wat vers geraspte parmezaanse kaas, pecorino of grana padano. Op smaak brengen met peper en zout en vervolgens nog een ei door mengen.

Maak een mooie bodem van deeg op keukenpapier. Doe daar het courgette-ricottamengsel op en bedek het weer met een nieuwe laag deeg. De bovenkant even insmeren met wat boter of een half geklopt ei. In de oven op 180 à 200 graden.

Gooi intussen zes middelgrote tot grote tomaten, drie eetlepels balsamico, een half bosje basilicum en een schepje suiker in de blender en maak daar een glad sausje van.

Als de taart mooi bruin is, dan is hij klaar. Serveer met de saus in een apart bakje (of als een spiegel) op het bord.

Dit lijkt op gazpacho, maar het is in werkelijkheid het tomatensausje. echt waar.

6 opmerkingen:

ted zei

Het sausje is dus koud?

Als je kaarsjes op de taart zet, heb je twee vliegen in één klap, want dan kan-ie meteen ook gelden als feesttaart voor de griffel van Bibi (of Edward, of mij).

Pascale zei

Klinkt onwijs lekker, bijna jammer dat de asperges al in de oven staan. (Al bijna twee weken vrijwel vleesloos, goed hè?) (Vrijwel, omdat het jongste gezinslid staat op een dagelijks plakje ossenworst.)

Erg gefeliciteerd, Bibi (en Edward, en Ted)!

ted zei

Ik probeerde Bibi per mail te feliciteren, maar het mailtje kwam onbestelbaar retour, dus ik feliciteer je even langs deze niet onsympathieke weg, Bibi!

bibi zei

Dank je wel Ted.
Ja het sausje is koud en het is een van mijn lievelingsgerechten. Wel met zelfgemaakt deeg.

marieke zei

hmmm. die wil ik ook wel eens geserveerd krijgen...

Ionica zei

Beetje laat: maar gefeliciteerd Bibi!!! En is er misschien een één-winnaar-per-adres-beleid?

ps Maak je het deeg zoals dat recept van de vorige keer op Smulweb, of heb je nog geheime trucs?