dinsdag, mei 04, 2010

Jan Paul, hoe zit dat nou met het e-book? (3)

Aaargh.

Hoe zal het verder gaan met ons vak door de komst van het e-book? E-books zullen voor sommigen een belangrijke bron van inkomsten worden. Het heeft niet zo heel veel zin om te kijken naar het aantal mensen dat illegaal boeken gaat downloaden. Dat hou je niet tegen. Het is belangrijker dat uitgevers kijken naar manieren om de producten zo aantrekkelijk te maken dat mensen ze willen kopen én blijven kopen. E-books zullen de drempel ook verlagen om meer boeken (of boekdelen) te kopen.

Gluiperige platenmaatschappijen brengen vaak een best-of cd uit met één nieuw nummer in de verwachting dat de echte fans het hele album toch wel weer opnieuw zullen kopen. In zo'n geval heb ik meer sympathie voor de illegale downloader dan voor de platenmaatschappij. Hoe meer ze dit soort trucs gebruiken, hoe meer ze illegale downloads in de hand werken. Dat soort dingen moeten uitgevers dus niet doen. De inhaligheid van de platenmaatschappijen heeft veel schade aangericht.

Ondanks de komst van de mp3's zijn de cd's gewoon gebleven. Ondanks de e-books zullen gewone boeken ook blijven. Naast elkaar. Ik kan me voorstellen dat uitgevers minder papieren exemplaren gaan drukken omdat een deel van de afzet digitaal gaat. Ik kan me zelfs voorstellen dat een boek dat anders niet uitgegeven zou worden nu toch als e-book kan verschijnen. Er komen immers geen drukkosten meer aan te pas. Geen idee. Voor muziek geldt het in elk geval wel. Schrijvers zullen dus gewoon blijven schrijven.

Toch is het wel degelijk zorgelijk. De omzet van de muziekindustrie is ronduit gekelderd. In tien jaar tijd van 14.6 miljard naar 6 miljard nu. Nog altijd veel, maar de vette jaren zijn definitief voorbij. Dat is met boeken ook aan het gebeuren. Met name het schrijven van kinderboeken zal dan voor velen (weer) een hobby worden. Schrijvers als Guus Kuijer en Midas Dekkers hebben de afgelopen jaren alleen nog voor volwassenen geschreven.

Het grootste probleem is volgens mij dat er veel te veel boeken op de markt komen. Daar is al lang geen markt meer voor.

Tja. En dan moet je andere dingen gaan doen om geld te verdienen met kinderboeken.

7 opmerkingen:

ted zei

Aha, na het zien van het bericht achter het linkje begrijp ik waarom Karel Eykman altijd, als er een nieuw boek uitkomt, het boek openslaat, zijn neus diep naar binnen steekt, en flink snuift. Hij zégt dat het is om het papier en de lijm en de inkt op te snuiven, maar ik heb nu mijn twijfels.

Eén van de problemen is dat uitgeverijen de laatste tientallen jaren heel veel personeel zijn gaan aannemen om al die boeken te kunnen maken. Als ze minder boeken gaan maken, wat ze an sich wel willen, moeten ze heel veel personeel ontslaan, en dat zijn nu net die mensen die wij zo aardig vinden.

Jan Paul zei

Ja, in dat licht vind ik het ook niet erg dat er een uitgeverij gesneuveld is. Ik vind het wél weer jammer dat het uitgerekend het kinderboekenfonds van Nieuw Amsterdam is.

Ook interessant is dit staatje over de muziekindustrie: http://fc00.deviantart.net/fs70/f/2010/120/d/d/Music_And_Piracy_Infographic_by_curseofthemoon.jpg

Met name het royaltydeel dat de muzikanten krijgen ten opzichte van de totale verkoopprijs.

ted zei

Wacht even, Jan Paul. Het kinderboekenfonds van Nieuw Amsterdam is niet gesneuveld omdat ze minder boeken uit wilden geven en daardoor mensen kwijt moesten. De precieze reden weten de auteurs nog steeds niet, omdat ze door niemand zijn geïnformeerd, behalve officieus door Maria en Annelies van het kinderboekenfonds, maar ik weet wel dat het niet te maken had met een fondslijst die moest worden ingekrompen.

Jan Paul zei

Ik heb ook nog geen officieel bericht gehad, maar de reden lijkt me dat er niet genoeg winst/ teveel verlies wordt gemaakt. Dat komt vooral omdat er teveel uitgeverijen zijn. Of teveel boeken. Of alletwee. Uiteindelijk zullen er een paar sneuvelen. Niet alleen Nieuw Amsterdam.

Jeugdbib Ham zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Jeugdbib Ham zei

"Ik kan me zelfs voorstellen dat een boek dat anders niet uitgegeven zou worden nu toch als e-book kan verschijnen."

Die bedenking maakte ik me ook al. Al die schrijvers die nu geen uitgeverij vinden omdat hun manuscripten gewoon niet goed zijn, kunnen binnenkort gemakkelijk hun boeken als e-book verspreiden. En de gemiddelde koper heeft geen flauw benul of hij nu kwaliteit koopt.

Gina zei

daar wil ik wel nog aan toevoegen dat het niet noodzakelijkerwijs alleen maar 'goede' boeken zijn die door uitgevers worden uitgegeven. commercieel succes en mooie verkoopcijfers telt toch ook, dat is voor de muziekindustrie al jaren het geval en dat heeft niets uitstaande met kwaliteit :-)