dinsdag, mei 25, 2010

Donald en Gua

 Gua en Donald

Tegenwoordig weten we redelijk veel van het dierenbrein en denken we meestal redelijk goed na of een onderzoek wel ethisch verantwoord is. Dat was vroeger wel anders. In naam der wetenschap adopteerden Professor Kellogg en zijn vrouw een chimpansee van acht maanden, terwijl ze zelf een baby van tien maanden hadden. Het doel was om te ontdekken op welke manier de twee zich zouden ontwikkelen. Zou Gua als ze als een kind werd opgevoed ook menselijk gedrag gaan vertonen? Zou ze misschien zelfs leren praten? En wie zou er het snelst van de twee leren?

Praten lukte natuurlijk niet, al kwam Gua aardig dicht bij iets wat op 'papa' leek. Maar verder was de chimpansee op ongeveer alle fronten sneller en beter dan Donald. Gua liep eerder, herkende zichzelf sneller in de spiegel, was vroeger geïnteresseerd in plaatjes in een boek en at eenvoudig pap met een lepel en dronk melk uit een beker zonder te knoeien.

Na negen maanden ontwikkelde Gua zich in tegenstelling tot Donald niet verder in sociaal wenselijk menselijk gedrag zoals praten, gehoorzaam zijn en zindelijk worden. Bovendien leerde Donald door Gua allerlei verkeerde gewoonten aan. Net als Gua begon hij aan tafelkleden, gordijnen en rokken te trekken. Bovendien sprak hij meer in chimpanseekreten dan in woorden. Dit was een mooi moment voor de Kelloggs om het experiment te stoppen. Gua ging na een chimpanseesocialisatiecursus naar een kolonie chimps in een onderzoekscentrum en Donald werd weer enig kind. Hoe het daarna met de twee ging heb ik niet kunnen achterhalen.

Een filmpje van Gua en Donald is hier te zien.

1 opmerking:

Gina zei

ha, altijd leuk tijdens een koude jasmijnthee-met-limoen pauze. heb onderstaande link gevonden en ook nog gezocht naar Donald Agger kellogg want zo heette hij voluit, maar alleen een linkje die het niet meer doet gevonden met 1 zinnetje dat deze Donald in 1973 al overleden zou zijn. over Gua niets meer dan wat jij al schrijft, bovendien staat jouw blog ook al op de eerste pagina met zoeken naar Gua chimpansee :-)

nog meer sprekende apen